Nógrádban is csökkent az influenzások száma

 

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma az országban, a megelőző hét adatához viszonyítva február második hetében 30 százalékkal kevesebb orvoshoz forduló beteget regisztráltak. Az országos sajtóban megjelentekkel ellentétben február 6. és 12. között Nógrádban is csökkent a betegek száma – igazolta vissza a 3100.hu észrevételére a Nógrád Megyei Kormányhivatal, hogy a legtöbb helyen téves információ jelent meg a megyei influenzások számának alakulásáról.

 

Az országos átlagtól kisebb mértékben, de Nógrádban is csökkent a betegek száma, a statisztikai adatokhoz viszont hozzátartozik, hogy megyénk a korábbiak alapján is és jelenleg is a kevésbé érintett területek közé sorolható. Amíg az ország átlagában százezer lakosra 671 orvoshoz fordult beteg jut most, addig Nógrádban ez az arányszám 565 (szemben az előző heti 934-es és 593-as számokkal). A kormegoszlás nem változott lényegesen az előző heti adatokhoz képest: az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb térségünkben. A hatodik hete tartó influenzajárvány során a becslések szerint az ország lakosságának 3,8 százaléka fordult eddig orvoshoz.

A megbetegedések száma még mindig jelentősen meghaladja a járványküszöböt. Emiatt a Szent Lázár Megyei Kórházban valamennyi osztályt érintően, míg Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban csak részleges – a Gyermekgyógyászati-, a Szülészet- Nőgyógyászati osztályt, valamint az Újszülött részleget érintő – látogatási tilalom van érvényben. A pásztói Margit Kórházban csütörtökön visszavonták a látogatási tilalmat.

 

Magyarországon egyre kevesebben élnek az influenza elleni védelemmel. Még azok sem kérik a vakcinát, akik a veszélyeztetett csoportokba tartoznak, tehát térítésmentesen kaphatnák meg a védőoltás. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint a mostani szezonban eddig kevesebb, mint 620 ezer adag fogyott el a minden évben elérhető 1,3 millió adag ingyenesen kapható vakcinából ez a szám 40 ezerrel kevesebb, mint ugyanezen időszak alatt egy évvel korábban beadott oltóanyag mennyiség.

Nógrád megyében a háziorvosoktól bekért adatok alapján a térítésmentes influenza elleni oltásra jogosultak száma 65809 fő, közülük valamivel több, mint 12 ezer fő élt az oltás beadásának lehetőségével – tudtuk meg Bertókné Tamás Renátától, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Járványügyi osztályvezetőjétől.