Nógrádban is a Magosz nyerte meg az agrárkamarai választást

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) mind a 19 megyében meggyőző eredménnyel nyerte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyeiküldött-választását. A Magosz 17 támogató szervezettel közösen mind a 19 megyében, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (Mosz) pedig 9 megyében, köztük Nógrádban adott le megyei kamarai küldöttgyűlési küldött-jelölt listákat.

 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke ismertette: országosan 47 394-en éltek szavazati jogukkal, ez mintegy 13,13 százalékos részvételi arány, amely jóval magasabb – négyszeres – az előző, 2013-as voksoláshoz képest és hatalmas ugrás 2008-hoz képest, amikor még a tagok 1 százaléka – 1200 ember – sem szavazott. Ez nagyon komoly felhatalmazás európai összehasonlításban is – hangsúlyozta, példaként említve, hogy Lengyelországban 2,8 százalék volt a részvétel a kamarai választáson.

Közölte: a leadott szavazatokból 45 563 volt érvényes, ezek 88,36 százalékát a Magosz és szövetségesei által alkotott lista kapta.

Úgy fogalmazott: óriási felhatalmazást kaptak a tagságtól a következő öt évre, és úgy gondolják, ez a visszaigazolása annak a munkának, amelyet az elmúlt időszakban végeztek. Hozzátette: meg kell köszönni az ellenfélnek, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (Mosz) is, hogy korrektül végigvitte ezt a kampányt. A Mosz 5311 szavazatot kapott.

A teljes szakmát, a termelést, a feldolgozást és a kereskedelmet is képviselte az a 17 szervezet, amellyel a Magosz együttműködött és közös listát állított a november 3-i agrárkamarai választáson – emelte ki a Magosz elnöke. Jakab István kitért rá:

az agráriumban egység van.

A jövő szempontjából és az ágazat számára fontos stratégiai kérdések megvitatása, megtárgyalása, előkészítése a választások nyomán felálló grémiumoknak – amelyek a legkisebb magyar falutól Brüsszelig a magyar vidéket képviselik – a feladata az új NAK keretein belül. Hozzátette: az ágazatnak a következő húsz évben nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie minden területen, mint az elmúlt években. Ezért mindenkire szükség van. A Mosz tagságával eddig is korrekt kapcsolata volt a NAK-nak és az is marad, ők a magyar agrár- és élelmiszergazdaság részei – húzta alá Jakab István.

 

Nógrádban volt a legerősebb a Mosz

A NAK pénteki megyeiküldött-választásán a választásra jogosult 360 ezer kamarai tag a lakóhelye vagy a székhelye alapján kijelölt szavazási körzetközpontban adhatta le voksát a megyei küldöttjelöltek neveit tartalmazó zárt listára.

Nógrád mind az öt választókerületében a Magosz nyert.

A megyei tagság igen aktív volt, a 6249 voksolásra jogosultból 1497-en jelentek meg a szavazáson. Ez 23,96 százalékos részvételi arányt jelent, amitől magasabb arányban csak Jász-Nagykun-Szolnok (24,79%) és Vas (24,89%) megyék tagsága aktivizálta magát.

Nógrád azon kilenc megye közé tartozott, ahol a Mosz is jelöltlistát állított. Bár a Magosz fölénye megyénkben is megkérdőjelezhetetlen (71,6%), a Mosz 28,4 százalékos nógrádi eredménye a legjobb az országban. Más megyékben jellemzően 16-19 százalék között teljesítettek, 20 százaléknál jobb eredményt Nógrád mellett csak Borsod-Abaúj-Zemplénben értek el, 20,52 százalékot.

 

A Földművelésügyi Minisztérium szerint a gazdák a vidék támogatására szavaztak az agrárkamarai választáson

A gazdák egyértelműen az elmúlt évek sikereire, az összefogásra, valamint a vidék következetes és folyamatos támogatására szavaztak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttválasztásán – közölte a Földművelésügyi Minisztérium a választás eredményére reagálva.

A Magosz magabiztos sikere bizonyítja, hogy a szervezet az elmúlt öt évben jól bevált, professzionálisan működő érdekképviseleti rendszert alakított ki, amely sikeresen képviseli a gazdák, gazdálkodók érdekeit, képes együttműködni az agrárium különböző szereplőivel, így többek között az Földművelésügyi Minisztériummal is – fogalmaznak közleményükben.

Kiemelték továbbá, hogy a kamarával és a Magosszal folytatott együttműködésük nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években a magyar agrárium komoly eredményeket mutatott fel, növekedése az egyik legjelentősebb volt az Európai Unióban. A mezőgazdaság termelékenysége és az ágazatban foglalkoztatottak száma növekszik, a gazdák és gazdálkodók lehetőségei egyre bővülnek – tették hozzá.

 

MTI | NAK nyomán
Kiemelt fotó: Jakab István, a Magosz elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)