Nógrádba is érkezett elismerés a Magyar Kosárlabdázás Napján

Az elmúlt hétvégén ötödik alkalommal rendezték meg a Magyar Kosárlabdázás Napját, amelyen a sportág hívei a magyar szövetség 75., valamint a streetball-fesztivál 25. születésnapját is ünneplik.

 

A magyar kosárlabdázás múltja a sikerekről szól, és nagy örömünkre a jelene, valamint a jövője is biztató

– mondta Szalay Ferenc, a magyar szövetség elnöke az eseményt megelőzően. Az elnök kiemelte: a női és a férfi válogatott hosszú idő után ott lehetett az Európa-bajnokságon, vagyis – mint mondta – felnőtt szinten újból a kontinens legjobbjai közé tartozunk.

Emlékeztetett arra: hét éve elindult az a mennyiségi program, amelynek alapján már elmondható, hogy Magyarországon a labdarúgás után a kosárlabda utánpótlása a legnépesebb. A tömegesítés nagy részben köszönhető az utcai kosárlabdának (streetball), amely hivatalosan idén lett huszonöt éves Magyarországon. Az elnök hangsúlyozta: a streetballból “kinőtt” 3×3-as szakág már az olimpiai programba is bekerült, és nagy szó lenne, ha magyar csapat is ott lenne az ötkarikás premieren Tokióban.

 

A Magyar Kosárlabdázás Napja alkalmából korábbi és jelenlegi kiválóságokat, továbbá a megyei, illetve országos szintű vezetőket is köszöntötték. A sportág érdekében huzamos időn keresztül végzett kimagasló színvonalú tevékenysége elismeréseként díjazták a Nógrád Megyei Kosárlabda Szövetség korábbi főtitkárát, jelenlegi ügyvezetőjét, Omaszta Zoltánt is.

 

 

Omaszta Zoltán néhány év aktív kosárlabdázás után 1973-ban lett a Salgótarjáni Kohász Sportegyesület NB II-es férficsapatának intézője, majd – az egyesületi változások következtében – 1977-1982 között a Salgótarjáni Torna Club férfi- és női, 1982-től 1992-ig pedig ismét a Salgótarjáni Kohász Sportegyesület férfi- és női együtteseit segítette technikai vezetőként. Néhány év kihagyás után, Szarvas József invitálására, 2001-ben kapcsolódott be újból a Nógrád Megyei Kosárlabda Szövetség munkájába, előbb mint a Fegyelmi Bizottság elnöke, majd mint a szervezet főtitkára ténykedett. 2006-ban választották meg a megyei szövetség elnökének, mely tisztséget tíz éven át, 2016 novemberéig töltötte be. Ekkor a tagság az ügyvezetői feladatok ellátásával bízta meg – foglalta össze a Nógrád Megyei Kosárlabda Szövetség.

 

Kiemelt fotó: A Harlem Wizards amerikai kosárlabdacsapat barátságos streetball mérkőzést játszott egy litván csapattal a Magyar Kosárlabdázás Napja alkalmából a fővárosi Hősök terén (MTI Fotó: Mónus Márton)