Nógrád Táncegyüttes – Szingapúr után jöhet a Fölszállott a páva és az Adventi Táncgála

Két magyarországi együttessel társulva összesen öt fellépéssel mutatkozott be Szingapúrban a Nógrád Táncegyüttes az elmúlt hetekben. A 100,4 Rádió 1 vendége csütörtökön Szabó János táncház- és együttesvezető és Husvéth Csaba művészeti vezető voltak, akik a csoport élményeiről és az elkövetkezendő időszak programjáról is beszéltek.

 

A 100,4 Rádió 1 kérdésére kiemelték: úgy értékelik, hogy nagy sikert aratott a magyar néptánckultúra Szingapúrban, a miskolci Szinvavölgyi Néptáncműhellyel és a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttessel közös műsor producereinek reményei szerint pedig az elkövetkezendő 3-4 évben további külföldi- és hazai fellépések követhetik majd az ősbemutatót. Az összeállításában és hosszában is egyedülálló kétszer ötven perces produkciót Novák Péter rendezte, vezető koreográfusa Appelshoffer János, koreográfusa Rémi Tünde, zeneszerzője ifj. Csoóri Sándor, producere pedig Muha Csaba.

Husvéth Csaba elmondta: nagyon nyitottak, lelkesek és befogadóak voltak a szingapúri nézők mind az öt előadás alkalmával, az itthon jellemzővel ellentétben a műsor interaktív részében a “csak ne engem szólítsanak” arcok helyett mindig tucatnyi jelentkező akart bekapcsolódni a műsorba. Szingapúrban ez volt az első, magyar folklórra épülő előadás – emelték ki. Szabó János hozzátette: jelenlegi információi szerint a hazai közönség is megismerkedhet majd 2018-ban a produkcióval, a tervek szerint 2018-ban két magyarországi helyszínen is bemutatkozik majd a koreográfia.

 

A Nógrád Táncegyüttes (2017. november 24-én) pénteken este a Duna Televízió Fölszállott a páva című néptánc- és népzenei tehetségkutató műsorának élő elődöntőjében lép fel. Husvéth Csaba ezzel kapcsolatban elmondta: izgalommal várják a megmérettetést, a táncosok több hete nagy erőkkel készülnek az élő televíziós megmérettetésre. A Duna televízióban pénteken 20 óra 25 perctől látható második elődöntőben újabb hat produkciónak szavaz majd bizalmat a zsűri.

A televíziós tehetségkutató kapcsán kitértek arra is, hogy az együttes hagyományos Adventi Táncgálája ezúttal rendhagyó lesz a műsor összeállítását illetően. A 2017. december 16-ai, a József Attila Művelődési Központban két időpontban (14 és 17 órakor) is színpadra kerülő előadás repertoárjában a Fölszállott a páva korábbi és jelenlegi szériájában megismert nógrádi népművészeket és néptánccsoportokat vonultatják fel. A Nógrád és az Ifjú Nógrád Táncegyüttesek mellett így helyet kapott a műsorban a szécsényi Iglice Gyermektáncegyüttes, a Haraszti-ikrek, valamint testvérük Haraszti József is, aki táncegyüttesük tagjaként a mostani szériában, szólóban jutott az elődöntőbe. A műsorban feltűnik majd a televíziós adásban a múlt héten látott salgótarjáni tekerős, Póczos Mátyás Bendegúz is és az idén megyei Prima-díjjal elismert Dűvő Együttes is.

 

Kiemelt fotó: A Nógrád Táncegyüttes 12 fős különítménye Szingapúrban (Forrás: Nógrád Táncegyüttes | Facebook)