Nem csökkent számottevően az influenzások száma Nógrádban

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján a múlt héten százezer lakosra számítva 315 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Nógrád megyében. Ez a megelőző hét napi adattól alig kevesebb, továbbra is duplája a járványküszöbnek tekintett értéknek – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Ismertették: a betegek több mint fele a 25 év alattiak közül került ki. Az előző héten a sentinel orvosok által az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára beküldött vizsgálati anyagokból – mint ahogyan az eddig beküldött összes mintából – az influenza B vírus kóroki szerepét mutatták ki. Területi halmozódásról Pásztó Város Önkormányzati Óvodájából érkezett bejelentés. Itt a három óvodát érintő járványban 264 érintett közül 100 fő megbetegedéséről van tudomása a kormányhivatalnak. A betegek között gyermekek és óvodai alkalmazottak egyaránt megtalálhatóak.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály emlékeztet arra is, hogy a megye mindkét aktív fekvőbeteg ellátó gyógyintézetében teljes körű látogatási tilalom van érvényben. A pásztói Margit Kórház esetében látogatási tilalom elrendelésére cikkünk megjelenésének időpontjáig nem került sor.

Bár a megfigyelt betegségesetek számában nem ölt rémisztő méreteket a kórházi ellátást igénylő betegek száma, ezen belül az intenzív osztályos kezelést igénylő betegek száma jelentősen megemelkedett. A kórházi ellátásra vonatkozó statisztikai adatok elemzése során eddig az látszik, hogy a kórházban ápolt betegek közül a 14 éven aluliak száma magasabb, mint az idősebb korosztályból felvett betegek száma, ugyanakkor az idősebb korosztály megbetegedése súlyosabb formában jelentkezik – tette hozzá közleményében a kormányhivatal.