Nem csökkent számottevően az influenzások száma Nógrádban

Alig változott a betegek száma az előző héthez képest. Az influenza figyelőszolgálatban részt vevő nógrádi orvosok jelentései alapján megyénkben az előző héten 764 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A korcsoportos megoszlásban az előző héthez képest némi változás figyelhető meg: a 15-24 éves korosztályban közel 10 százalékos betegségeset-emelkedést regisztrált a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. Az elmúlt héthez képest összességében 7,2 százalékkal csökkent a betegek száma, lakosságon belüli arányok azonban még így is két és félszerese a járványküszöbnek tekintett értéknek.

Az előző héten a sentinel orvosok által az Országos Közegészségügyi Intézet, Légúti Vírus Osztályára beküldött vizsgálati anyagokból – mint ahogyan az eddig beküldött összes mintából – az influenza B vírus kóroki szerepét mutatták ki. Az influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedések közösségi halmozódásáról a varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskolából érkezett bejelentés.

A megye mindkét aktív fekvőbeteg ellátó gyógyintézetében, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban és a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban is teljes körű, a Pásztói Margit Kórházban pedig a Krónikus osztályt érintő látogatási tilalom van érvényben. Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ heti influenza jelentéséből kiderül, hogy a 8. heti magyarországi influenzajárvány a korábbi közepes intenzitású helyett már magas intenzitásúnak tekinthető.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)