Négy új “mozgó” traffipax érkezett a megyébe

Fotó: Országos Rendőr-főkapitányság

4 új típusú “mozgó” komplex közlekedés-ellenőrző készülék érkezett Nógrád megyébe, a “fixek” nyár végén állnak üzembe – közölte kérdésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság.

Február hónapban országosan 160 db változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont tesztelése kezdődött meg, amelyből a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság számára 4 darab áll rendelkezésre. A 365 darab fixen rögzített ellenőrző eszköz elosztása tekintetében később születik döntés, ezek rendszerbe állítása várhatóan az év harmadik negyedévében történik meg – így lesz ez Nógrád esetében is. A programtól a közúti forgalomban biztonságosabb közlekedést, és a balesetek kialakulási valószínűségének csökkenését várja a rendőrség, megfelelve ezzel annak az uniós elvárásnak, hogy a balesetek száma és azon belül a halálos balesetek száma felére csökkenjen 2020-ig.

Fotó: Országos Rendőr-főkapitányság
Fotó: Országos Rendőr-főkapitányság

Az eszközök a sebességellenőrzésen kívül a közlekedésrendészeti munkát is támogatják az automatikus rendszámfelismeréssel, a forgalomszámlálással és a torlódások észlelésével. A változtatható helyű eszközök ellenőrzik majd a fényjelző készülékek jelzésire és a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások megtartását, az autóbusz forgalmi sávok és a leállósávok igénybevételét, valamint a biztonsági öv használatát is. Képesek lesznek észlelni a behajtási tilalom megszegését, a záróvonal átlépését és azt is, hogyha a közlekedők a kötelező haladási irányra vonatkozó előírásokat szegik meg. Szintén a rendőri munkát támogató funkcióként jelenik majd meg a veszélyes árut szállító járművek kiszűrése is. A változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok tesztelése során feltárt tapasztalatok alapján szoftverfrissítést végzett az eszköz szállítója. Ennek ellenőrzése érdekében a tesztidőszakot a rendőrség meghosszabbította.

Néhány precedens ügy országos sajtónyilvánosságot is kapott a korábbiakban téves sebességmérések okán. Mivel az új rendszer több szabálysértési helyzetet is rögzít, így vélhetően a kérdéses esetek száma is megnövekszik majd. Az ORFk-nál ezt a kérdéskört is érintettük, de válaszukban erre nem tértek ki.

Kiemelt fotó forrása: Országos Rendőr-főkapitányság