Nagyon óvatosan elkezdhetjük ízlelgetni: salgótarjáni indulója is lehet a téli olimpiának

  • A középmezőnyben végzett Papp Ildikó a hétvégén az ausztriai Seefeld-ben rendezett sífutó versenyen.
  • A dél-koreai phjongcshangi téli olimpiai kvalifikációért küzdő salgótarjáni sífutó 25. lett a 40 fős nemzetközi mezőnyben, ezzel idei legjobbját hozta.
  • vendéglátók mellett többek között szlovén, bulgár, cseh, horvát, szerb, szlovák és német indulói voltak az osztrák nemzeti bajnokság női 10 kilométeres szabadstílusú futamának.

 

Papp Ildikó eredménye ezúttal 212 pont lett – a sífutók kvalifikációs rendszerében minél kevesebbet kell elérni. Ahogyan már arról beszámoltunk: november második felében a norvégiai Beitostoelenben edzőtáborozott és állt rajthoz kvalifikációs versenyen, akkor 271 pontot ért el. A mostani, Ausztriában elérthez hasonlóan kiemelkedő ponteredményt legutóbb a 2014-es téli olimpiai kvalifikáció hasonló időszakában ért el Papp Ildikó.

Ahogyan azt az eredmény is mutatja, jól sikerült a 10 kilométeres táv. Ez azért is fontos, mert az olimpián is ez a táv lesz, így itt próbálunk minél jobban teljesíteni – ezért is örültem kifejezetten, hogy ebben a számban és stílusban sikerült megközelíteni a 200 pontot. Úgy érzem a formám egyre jobban kezd alakulni, Karácsony előtt pedig még a Csorba-tó környékén próbálunk innen is előrébb lépni. Van hova: érzek még magamban tartalékot, van még javítanivaló is. Ugyanakkor már csak egyetlen verseny hiányzik a B-szint eléréséhez és ezzel az olimpiai kvóta megszerzéséhez. Ez akár már Szlovákiában is meglehet december 17-én – mondta el kérdésünkre Papp Ildikó.

A Csorba-tó környékén Papp Ildikónak már elég lenne 300 pont körüli teljesítményt elérnie, de az eddigiek alapján ha semmi váratlan tényező nem szól közbe, biztosan jobbat teljesít majd. A versenyszám itt 7,5 kilométer lesz majd szabadstílusban. Papp Ildikó beszélgetésünk során megragadta az alkalmat arra, hogy a 3100.hu-n keresztül (is) köszönetet mondjon mindazoknak, akik mellette állnak ezen az úton. Hangsúlyozta, hogy családja, a hazai sí szövetség, az edzője és a szponzorok segítsége, feltétlen támogatása nélkül nem hogy a versenyekre, de még az edzésekre sem jutna el, hiszen az élsport mellett a hamarosan kétéves kisfiát is neveli. A helyzetet tovább javítja most a viszonylag korán megérkezett hó is, ami távoli helyszínek helyett a közelben, Galyatető környékén ad lehetőséget a napi sífutó edzések elvégzésére, “hazai pályán”.

 

Mekkora esélye van jelenleg annak, hogy egy újabb olimpikonja legyen Salgótarjánnak?

A phjongcshangi téli olimpiára való kvalifikáció 2018. január 20-án zárul le és még január végére az is eldől majd, hogy pontosan kik utaznak Dél-Koreába a Magyar Sí Szövetség nevezése alapján. Itt a még mindig nyitott kérdés az, hogy 1 vagy 2 kvótát sikerül-e szerezniük a magyar hölgyeknek. Az egyik vonalon Papp Ildikó érdekelt, de ebből a szempontból fontosabb, hogy az elsősorban biatlonos Szőcs Emőke szintén kvótához tud-e jutni. Amennyiben igen és a sífutó vonalon is összejön a kvóta (akár már a következő szlovák versenyen), azt minden bizonnyal Papp Ildikónak kell kapnia. (Bár itt jegyezzük meg, hogy ez négy éve is így volt, de akkor “bicskanyitogató” körülmények között végül más utazott Szocsiba.)

Ha azonban Szőcs Emőke nem tud biatlonos kvótát kivívni, várhatóan éppen Papp Ildikó “elől” viszi majd el a sífutó indulási jogosultságot. Utóbbi forgatókönyv azonban jelenleg kevésbé tűnik valószínűnek. Alapjában véve azért, mert Szőcs Emőke is igen jól halad előre a kvótáért vívott harcban, ráadásul – bár úgy tűnik, hogy ez amúgy is meg lenne neki – a kiharcolását jócskán megkönnyebbítheti az oroszok kizárása is. A hölgyek teljesítményei és a jelenlegi körülmények tehát jelenleg két kvótát mutatnak a legvalószínűbbnek – egyet Szőcs Emőkének és egyet Papp Ildikónak.

 

Kiemelt fotó: Papp Ildikó az év elején megrendezett Sífutó Országos Bajnokság győzteseként (3100.hu Fotó: Komka Péter)