Munkagépek dolgoznak az egykori BRG területén

A kivitelezést ismertető információs tábla szerint a STOP SHOP bevásárlóparkhoz kapcsolódó feltáró út és kapubehajtó épül, illetve a közmű hálózatot építik ki. A munkák a napokban kezdődtek és a tervek szerint november 30-ig tartanak majd.

Megkerestük az üzletközpont-hálózat irányítását, hogy követi-e majd az áruház építése ezt a mostani előkészítést, de a cégvezetők szabadságára hivatkozva szeptember első feléig nem várható bővebb tájékoztatás. Dudás Nándor településrészi önkormányzati képviselő közösségi oldalán korábban azt írta:

A BRG helyén modern, több üzletet magába foglaló üzletház épülhet. Várjuk a további fejleményeket.

A STOP SHOP Magyarország által üzemeltetett bevásárlóparkokban olyan üzletek és márkák találhatóak meg országszerte, mint a Deichmann, a Takko Fashion, a KIK, a Vögele, a CCC, a NewYorker, a Müller, a Hervis, vagy az Intersport.

 

Family Center / STOP SHOP – 2000 után

A 2000-es évek közepén kezdődött a BRG egykori területén, illetve a TESCO áruházzal átellenben található területen az áruház-építési “mizéria”. Egy STOP SHOP építéséről lényegében elsőként esett szó, amikor a Center Invest Kft. megvette a volt BRG területét. A Magnum Hungária Zeta Kft. a TESCO-val átellenben lévő területet szerezte meg egy Family Center kialakításának tervével.

A STOP SHOP részére azonban nem engedélyezték a Csokonai út felőli behajtást – az út akkor még nem az önkormányzat kezelésbe tartozott, hanem az országos közúthálózat részét képezte. Kérdés volt azonban az is, hogy ha a Family Centerhez esetleg utat nyitnak a mostani körforgalom környezete felől, akkor azt használhatja-e majd a STOP SHOP is.

Emlékezetes: ebbe a vitába belesodródott akkor az önkormányzat is, aminek pereskedés lett a vége. Az önkormányzat annak ellenére vált részévé a történetnek, hogy az érintett területek egyike sem volt a tulajdonában (korábban sem), sőt, még a Csokonai útról való megközelítés ügyében sem a városnál volt a döntési kompetencia. Végül a pert kezdeményező fél veszített is az önkormányzattal szemben.

 

Family Center / STOP SHOP – 2016

Már az elmúlt másfél történése a Family Center építésének bejelentése. A beruházásról elsőként az időközi polgármester-választás kampányában hallhattunk, majd később újra megerősítették, hogy bár késéssel, de megépül a Family Center.

A cégnek bár több évig érvényes építési engedélye volt, de mégsem kezdték meg a beruházást.

Hogy miért, azzal kapcsolatban hivatalos információval egyetlen alkalommal sem szolgált megkereséseinkre az elmúlt egy év során a beruházást tervező cég. Az engedély végül lejárt, a meghosszabbítási kérelmet pedig elutasította az úgynevezett plázastop-törvény értelmében országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal.

 

Family Center / STOP SHOP – 2017

Mindemellett úgy tűnik: a háttérben a STOP.SHOP Starján Kft. már akkor mozgolódni kezdett, amikor a Family Centernek még érvényes építési engedélye volt. Ezt támasztja alá, hogy már a 2017. június 27-i közgyűlési ülésen téma volt ennek a kivitelezésnek egy előkészítő munkálata.

 

 

A BRG volt területe és a Csokonai út közötti ingatlan a város önkormányzatának tulajdona. A cég azonban ide építi a kapubehajtót (mely feltétele annak, hogy a volt BRG területén a tervezett kereskedelmi létesítmény megépülhessen), az ehhez szükséges engedélyek megadásának kérdése pedig már júniusban a közgyűlés elé került. A szükséges hozzájárulást megszavazták a képviselők. A közgyűlési előterjesztésben található, fentebb is látható térkép azt mutatja, hogy a terület a körforgalom közelében található buszmegálló mellől is megközelíthető lesz, egy egyirányú úton.