Mélyponton az influenzaszerű megbetegedések száma

Az év utolsó hetében – a munkaszüneti napok, a szabadságolások és a tanítási szünet miatt – az előző évekhez hasonlóan csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban kevesebb mint 5 ezer fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a megelőző hetihez képest feleannyian – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya.

A tavalyi év utolsó hetében – Heves megye kivételével – az ország valamennyi területén csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest (114), Fejér (87) és Győr-Moson-Sopron (80) megyében volt a legmagasabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést Budapesten diagnosztizáltak.

Nógrádban sem a 2017-es utolsó előtti, sem az utolsó héten nem volt egyetlen olyan beteg sem, aki influenzaszerű tünetekkel fordult volna a figyelőszolgálatban résztvevő orvoshoz. Nógrád mellett az utolsó héten Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem regisztráltak ilyen tünetekkel orvoshoz forduló beteget a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, de Csongrád és Bács-Kiskun megyékből is csak néhány esetet jelentettek.

Az influenzával kapcsolatos nógrádi klinikai adatgyűjtésben a vegyes-, valamint gyerek- és felnőtt háziorvosi körzetek közül 28 praxisból gyűjtik az adatokat, mely a megye lakosságának 20 százalékát fedi le, ezekben a körzetekben mintegy 40 ezer nógrádi lakost látnak el. Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok október elejétől május közepéig figyelik és regisztrálják az influenzaszerű megbetegedések előfordulását, egy részük pedig virológiai vizsgálatra alkalmas mintákat is küld az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára.