Mélyponton az álláskeresők száma Nógrád megyében

Nógrád megyében 2017-ben havonta átlagosan 11 534 álláskereső szerepelt a nyilvántartásokban; a 12 havi átlagot tükröző adat csak a kilencvenes évek elején volt alacsonyabb – tájékoztatta az MTI-t Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője pénteken.

Tamási Ildikó a múlt évi munkaerőpiaci folyamatokat összegezve ismertette: a járási hivatalok regiszterében 2017 december végén 10 296 álláskereső szerepelt. Számuk 604-gyel, 5,5 százalékkal kevesebb, mint 12 hónappal azelőtt volt, miközben az öt évvel korábbi adatnak csupán az 51 százalékát tette ki,

és utoljára 1991 augusztusában volt ennél kevesebb.

2017 végén a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességen belül 12,5 százalék volt, Nógrád 2015 tavaszától a legmagasabb munkanélküliségi rátával rendelkezik az országban. Nógrád megyében 951 pályakezdő álláskereső volt múlt év végén, számuk egy év alatt 241-gyel, 20,2 százalékkal csökkent, míg országosan 17,5 százalékos volt a visszaesés.

2017-ben összesen 19 135 állásra kerestek embert a megyében, ez az előző évinél 2483-mal, 11,5 százalékkal kevesebb. Az új álláshelyek 66 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott, további 3767 ember foglalkoztatásához pedig egyéb támogatást igényeltek a munkáltatók, akik főként képesítéshez nem kötött álláshelyeket kínáltak – összegzi az MTI.

 

Több milliárd forinttal segítik a nógrádi munkaerőpiacot

Konzorciumi tagként meghatározó szerepet tölt be a Nógrád Megyei Kormányhivatal a megyében a foglalkoztatási paktumok lebonyolításában – közölte honlapján a hivatal. A foglalkoztatási programok támogatással érintett célcsoportjai az álláskereső hátrányos helyzetű személyek, a közfoglalkoztatottak és az inaktívak. A program közvetlen célja, hogy a munkáltatók a megfelelő munkaerő-igényüket megoldhassák, az álláskeresők pedig személyre szabott szolgáltatások, támogatási formák által be-, illetve visszajuthassanak az elsődleges munkaerő-piacra. A nyújtott támogatások lehetnek képzési és foglalkoztatási jellegűek, cél hogy minden célcsoport a saját munkaerőpiaci esélyeinek segítését érintő támogatást kapja meg a program által.

Nógrád megyében négy paktum indult el, mind a megvalósítás szakaszában van. A célcsoport tagjai folyamatosan lépnek be a programba, illetve a különböző foglalkoztatást segítő programelemekbe.

A négy megyei foglalkoztatási paktum során összesen 4,2 milliárd forintból több mint 2700 bevont személy foglalkoztatási esélyeit javítják 5 év alatt.

Valamennyi paktumban a szakmai jellegű feladatokat a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya és a Járási Hivatalok Foglalkoztatási Osztályai végzik.

 

3100.hu Fotó: Tamási Ildikó a Salgótarjáni Foglalkoztatási Paktum egyik tájékoztató eseményén