Kutatók éjszakája – Programok Salgótarjánban is

A salgótarjáni programok, előadások fókuszában idén a gépjárműgyártás témáját, a robotok programozását, továbbá a természetközeli erdőgazdálkodás bemutatását találjuk. Országosan rekordszámú, több mint 2600 ingyenes program várja 51 város 186 helyszínén a közönséget 2017. szeptember 29-én pénteken, a Kutatók éjszakáján.

 

Az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelye is csatlakozott az országosan meghirdetett Kutatók éjszakája rendezvényéhez. A Trigon Elektronica Kft. (mint az egyetem egyik gyakorlati képzőhelye) Terplán Zénó termében felvezető előadás meghallgatására és kiállítás megtekintése lesz lehetőség a magyar gépjárműgyártás nagy alakjairól, majd a Járműgyártás jelene és jövője című prezentációt láthatják az érdeklődők, melyben központi helyet kapnak a salgótarjáni fejlesztések és kutatások. Az Óbudai Egyetem három lego-robotot is elhoz Salgótarjánba a program alkalmából, melyekkel 30 perces turnusokkal tudják fogadni a fiatalokat a Meredek út 9. szám alatt. Az Ipoly Erdő Zrt. a természet közeli erdőgazdálkodás egy módját, a folyamatos erdőborítást mutatja be a rendezvényen a salgóbányai Erdészháznál. A programokra várják a diákokat, pedagógusokat, akár egész iskolai osztályokat, csoportokat, de egyénileg, családdal együtt is fogadják az érdeklődőket – közölte az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelye. További információk itt találhatóak.

Azok, akik szeptember 29-én a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziumába és Szakközépiskolájába látogatnak, a robotok működésével ismerkedhetnek meg. A Kutatók éjszakája programsorozathoz kapcsolódva 17 órától Baranyiné Kovács Zsuzsa és Szerző István informatika-tanárok és az informatika-ágazatban tanuló szakgimnazista tanítványaik a robotok programozásával ismertetik meg az érdeklődőket. Bemutatót tartanak majd többek közt egy olyan pályán is, ahol a robotok a színeket is felismerik – tájékoztatta a 3100.hu-t Győri Andrea, az intézmény gyakorlati oktatásvezetője. A Játéktól a mesterséges intelligenciáig címmel hirdetett programra a TIT szervezésében bárnai, ceredi és karancslapujtői diákok részvételére is számítanak a “Közgé”-ben. További információk itt találhatóak.