Közgyűlés – Megszűnő óvoda, indul a TIT székház felújítása

Ősztől megszűnik a Mesekert Tagóvoda. A salgótarjáni közgyűlés erről csütörtöki ülésén határozott, a Salgótarjáni Összevont Óvoda 2018/2019-es nevelési év kezdéséhez szükséges döntések között.

A városban sok éve egyre kevesebb az óvodás korú gyermek, a tagintézményből emiatt már több éve folyamatosan vezették ki a csoportokat. A jelenleg zajló nevelési évben 39 óvodai csoport működik a városban a megelőző időszak 41 csoportja helyett. A folytatás is ebben a tendenciában következik: a 2018/2019-es tanévben 38 csoportot indítanak.

Andóné Angyal Mária megkeresésére elmondta: koránál, fejlettségénél fogva 12 gyermek marad ősztől is óvodás a Mesekert eddigi gyermekei közül, szüleikkel már lefolytatták az egyeztetéseket a továbbiakról. A szülők kérésére 1-1 gyermeket a Szivárvány és Pitypang Tagóvodákban helyeznek el, 10 gyermek pedig megszokott nevelőjével együtt, egy csoportként kerül át a Mackóvár Központi Óvodába. A Mesekert Tagóvoda megszűnése elbocsátással nem jár – emelte ki Andóné Angyal Mária. Hozzátette: a csökkenő gyermeklétszám miatt kizárt volt, hogy peremkerületi óvoda szűnjön meg, ezért esett a választás a legkisebb, városközpont-közeli intézményre.

Az óvoda épülete a jövőben a nappali szociális ellátáshoz, mint az önkormányzat által kötelezően ellátandó feladatokhoz kapcsolódóan lesz hasznosítva.

A képviselők annak is zöld utat adtak, hogy a Mackóvár Központi Óvodában ősztől beinduljon a bölcsődei ellátás két mini bölcsődei csoporttal. Emiatt az óvodákat működtető szervezet neve Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde elnevezésre változik. Az óvodai beiratkozásra 2018. május 8-9-én lesz lehetőség, a pótbeiratkozás napját 2018. május 15-re jelölték ki.

 

Pegazus Élményközpont

Márciusban kezdődik és várhatóan szeptemberre meg is valósul a Pegazus Élményközpont kialakítása, emiatt költöznek a salgótarjáni TIT mérleg úti központjában eddig helyet kapott szervezetek – derült ki a salgótarjáni közgyűlés legutóbbi ülésén.

Mint arról már korábban beszámoltunk: a TIT salgótarjáni székhelyén egy természettudományos élményközpontot alakítanak ki mintegy 300 millió forintos támogatásból. A megvalósítók 33 oktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást, a tanulók tematikus foglalkozásokon, vetélkedőkön, előadásokon, szakkörökön, természettudományi táborokban vehetnek majd részt a majdan Pegazus nevet viselő élményközpontban. Az élményközpontot úgy kell elképzelnünk, mint a budapesti Csodák Palotáját, csak kisebb volumenben.

Mivel a beruházás a TIT Mérleg úti épületének jelentős részét érinti, az önkormányzat új otthont ajánlott fel az eddig ott működött civil szervezeteknek. Az Új Palócország Egyesület és a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány részére a március 15. út 22. szám alatt biztosít a jövőben ingyenes ingatlanhasználatot az önkormányzat a közüzemi költségek bérlői megfizetése mellett, a Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány a Munkásotthon tér 1. szám alatti irodaházba költözik, míg a Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Bartók Béla úton kapott helyet.