Közfoglalkoztatással, bizottsági tagsággal, talajterhelési díjjal kapcsolatos döntéseket hozott meg a közgyűlés

 

Kedden rendkívüli ülést tartott Salgótarján Közgyűlése. A képviselők 9 napirendi pontot tárgyaltak, íme a legfontosabb döntések.

 

1008 fő közfoglalkoztatása valósulhat meg idén Salgótarjánban

A START mintaprogramokban mezőgazdasági és belvízelvezetési programok, illegális hulladéklerakók felszámolására, bio- és megújuló energiafelhasználásra, belterületi közúthálózat karbantartására és a helyi sajátosságokra épülő ipari programok valósulhatnak meg.

A mezőgazdasági programban folytatódik a zöldség-, gomba- és dísznövénytermesztés, valamint a tojótyúk-tartás és méhészet. A bio- és megújuló energia felhasználás részeként brikettet állítanak elő a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. által kezelt parkok és erdős területek tisztítása során keletkezett faanyagból. Az önkormányzati utak, lépcsők és közterületek állagmegóvó karbantartását 60 fő végzi majd. Az ipari programban kerítésfonatot és kerítésoszlopot gyártanak, illetve ezek önkormányzati célú felhasználása is megvalósul majd. Emellett ebben a programban működik majd asztalos üzem, mosoda és a varroda, de beindítanak szövő és téglaszeletelő tevékenységet is.

A képviselők döntésének értelmében az önkormányzat több mint 32 millió forint önerőt biztosít a programokat lebonyolító foglalkoztatási nonprofit cégének.

 

Visszahívták bizottsági tagságától Kakuk Zoltánt

Salgótarján közgyűlése a keddi nappal megszüntette Kakuk Zoltán bizottsági tagságát, aki a fekete ruhás nővérként elhíresült Sándor Mária öngyilkossági kísérletét február közepén egy közösségi oldalon úgy kommentálta: “kár, hogy túlélte”.

Mint arról korábban már írtunk: visszahívását az őt delegáló Fidesz-KDNP indítványozta. Becsó Zsolt, a Fidesz salgótarjáni elnöke és Turcsány László, a közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője közös levélben kezdeményezte Kakuk Zoltán visszahívását “vállalhatatlan megnyilvánulása” miatt.

A keddi rendkívüli ülésen a képviselők egyhangúlag szavazták meg a visszahívást. A népjóléti bizottság új tagja Fenyvesi Gábor, az előző, Fidesz-KDNP vezetésű önkormányzat alpolgármestere lett – írja az MTI.

 

Enyhítettek attalajterhelési díjról szóló önkormányzati rendeleten

A közgyűlés tegnapi ülésén módosították a képviselők a talajterhelési díjról szóló önkormányzati rendeletet is – enyhítettek a feltételeken. A jogszabály alapján azokat érinti a talajterhelési díjfizetés, akik nem kötnek rá a rendelkezésre álló közcsatornára. Salgótarjánban 1 köbméter kibocsátott szennyvíz után jelenleg 1800 forint a talajterhelési díj mértéke. A díj mértéke a bevezetésétől mostanáig a tízszeresére emelkedett, amely tendencia az évek során nagymértékben elősegítette a rácsatlakozást.

Jelenleg 24 jogi személy és 461 magánszemély kötelezett bevallásra, de ezzel szemben csak 50 bevallás érkezett be, a bevallott összegek közel harmadát pedig méltányosságból elengedték. A díj fizetésére kötelezettek körébe jelenleg túlnyomórészt azon személyek tartoznak, akik jövedelmi viszonyaik alapján sem idáig, sem ezután nem tudják önerőből megvalósítani a rákötést.

A rendeletmódosításban ezért megemelték a díjkedvezmény mértékét. Az indoklás szerint azért, mert a más jogszabályok által egyébként is szankcionált magatartás kikényszerítése a rendeletben biztosított kedvezmények ellenére sem érhető el.

 

Gépjárműre pályázik a Salgótarján és Térsége Egészségügyi – Szociális Központja

Egy gépjármű beszerzésére pályázott Salgótarján és Térsége Egészségügyi – Szociális Központja, mely elsősorban a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásának munkáját segítené elő. A gépjármű beállításával a megkereső munka intenzívebbé válhat, a gépkocsi használatával a központ munkatársai számára megkönnyítené a megyeszékhelyen túli települések elérhetőségét is. Bár a központ a pályázatot benyújtotta, mint kiderült: erre az önkormányzat lett volna jogosult. A pályázatot kiíró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal azonban biztosította a hiánypótlás lehetőségét arra vonatkozóan, hogy ez megtörténhessen. A képviselők jóváhagyták a pályázat beadását. Amennyiben nyer a pályázat, a gépjármű beszerzésének teljes költségét fedezi majd a támogatás, önerő hozzáadása sem az önkormányzat, sem a központ részéről nem szükséges.