Közel ezerötszázan érettségiznek Nógrádban

Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

 

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódnak az idei érettségik. A mostani vizsgákon országosan összesen 108 500 diák ad számot tudásáról.

 

Az idén május 5. és június 30. között a középiskolákban – valamint a 20 fővárosi és a megyei kormányhivatal szervezésében – 1170 vizsgahelyszínen szervezik meg az érettségiket. Az érettségizők közül közel 73 ezer végzős középiskolás az, aki ebben a vizsgaidőszakban teszi majd le várhatóan a “rendes” érettségit, azaz szerezhet érettségi bizonyítványt. Rajtuk kívül még – az érettségi rendszer által nyújtott lehetőségekkel élve – mintegy 35 500-an tesznek a jelentkezések alapján legalább egy tárgyból valamilyen fajta érettségit. A vizsgákat 3190 érettségi vizsgabizottság közreműködésével szervezik meg.

A vizsgaidőszak kezdete május 5. volt (pénteken a horvát, német, szerb és szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáit tartották), a vége június 30. (a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja) lesz. Az írásbeli vizsgák május 5-től május 26-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdő időpontja június 8., a végső időpontja pedig június 15. lesz, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka a június 19-30 időszakra esik. A jelentkezők együttesen mintegy 399 300 vizsgát tesznek majd várhatóan le. Érettségi bizonyítványaikba és tanúsítványaikba további 33 500 érettségi vizsgaeredmény kerülhet be, a már korábban megszerzett vizsgaeredményeik alapján.

 

Nógrád megye

A megyénket érintő adatokat a Nógrád Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának Hatósági, Építésügyi és Oktatási Osztálya foglalta össze. Eszerint idén 1480-an érettségiznek Nógrád megyében, 26 megyei oktatási intézményben zajlanak majd a vizsgák. Közép- vagy emelt szinten, összesen 35 vizsgatárgyban és három (magyar, angol és francia) nyelven tesznek vizsgát a nógrádi érettségizők. Az idegen nyelv vizsgatárgyak között angol, francia, japán, német és olasz tudásról kell számot adniuk az érettségizőknek. Emelt szintű vizsgát 371 vizsgázó tesz Nógrád megyében, összesen 423 vizsgatárgyból. Azok, akik tanulói jogviszonnyal nem rendelkeznek, de érettségi vizsgát tesznek ezekben a napokban, idén is a Nógrád Megyei Kormányhivatal Hatósági Osztályán jelentkezhettek – 60 jelentkezőt regisztrált a megyei kormányhivatal.

 

Már a Madáchosoknak is van történelmi atlaszuk a szerdai vizsgához

Még pénteken este jelent meg egy segítségkérő felhívás a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium közösségi oldalán. Ebben az intézmény kért segítséget a diákoktól, mivel a végzősök “a történelem érettségin egy új rendszabály miatt nem használhatják azt az atlaszt, amilyen nekik van”. Az iskola ezért a diákjaitól kért kölcsön a szerdai vizsgára megfelelő kódszámú történelmi atlaszokat. Mint kiderült: bár a végzősök tartalmában közel teljes mértékben az alsóbb évfolyamokba járókéval azonos atlaszt használnak, ezek a kiadványok engedélyüket korábban kapták, mint a vizsgán használható kódszámú atlaszok. Vasárnap dél előtt nem sokkal az intézmény közölte: bőven lesz atlasz az érettségire.

 

Kiemelt archív fotónk illusztráció! (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)