Kiírták a közbeszerzést a 21-es mátraverebélyi és bátonyterenyei szakaszaira is

A 21. számú főút felújított szakasza Jobbágyi közelében (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Megjelent a Közbeszerzési Értesítőben a 21-es újabb szakaszainak négynyomúsítására vonatkozó kivitelezési ajánlattételi felhívás. A Sztupa – Mátraverebély, azaz a Nógrád IV. és a Sulyom-hegy – Vizslás-Újlak, azaz a Nógrád V. szakaszok kivitelezőjének 18 hónap alatt kell majd elkészülni az összesen 11,3 kilométer négynyomúsításával.

 

A most kivitelezés előtt álló szakaszok a korábban négynyomúsított szakaszok mintájára készülnek majd el. Ennek következtében válhat majd “gyorsúttá” a 21-es a kivitelezések eredményeképpen.

Jellemzően ezekben az esetekben is a meglévő burkolatot bontják majd el, a földművet pedig a bal oldalra szélesítik ki. A megmaradó földműre épül rá a tervezett jobb pálya, a bal oldali szélesítésre pedig ráépül a bal pálya. A vízszintes vonalvezetés tehát a jelenlegi vonalvezetést követi majd le. Ennek okán általában a meglévő útterületen belül haladnak majd, de az új pálya, illetve a csomópontok építésével, továbbá a párhuzamos utak kialakításával mezőgazdasági területeket is igénybe vesznek majd.

 

Nógrád IV.

Ezen a szakaszon a főút 4700 méterét érintik majd a munkálatok. A vízfolyások felett több felüljárót és vadátjárót is építenek.

A sámsonházai út csatlakozásánál rombusz típusú, különszintű csomópontot építenek, ebbe kötik be korrekcióval a 24105 számú utat. A gyalogosok közlekedése aluljáróval lesz biztosítva. A csatlakozó utak bekötése érdekében mindkét oldalon egy-egy körforgalom kerül kialakításra.

Mátraverebélyben turbó típusú kétsávos körforgalmi csomópont kerül kialakításra, a gyalogosok főút alatti közlekedése ebben esetben is aluljáróval kerül biztosításra.

 

Nógrád V.

Ezen a szakaszon a főút 6600 méterét érintik majd a munkálatok. A patakok felett több felüljárót építenek.

A Sulyomnál marad a szintbeli, „T” típusú csomópont. A Téglagyár és a bátonyterenyei Ipari Parknál lévő kereszteződésnél turbó típusú kétsávos körforgalmi csomópont, a benzinkúthoz vezető út jobb oldali csatlakozásánál szintbeli, „T” típusú csomópont kerül kialakításra.

Kisterenyén három turbó körfogalom létesül: a 23-as út csatlakozásában, a Jászai Mari út és a Gyermekek útja kereszteződésében, továbbá a település északi végén, ahol a Köztársaság út keresztezi a főutat. Ezeken felül a Honvéd út jobb oldali csatlakozásánál szintbeli, „T” típusú csomópont kerül kialakításra.

 

Mint arról korábban beszámoltunk: újabb négysávos szakaszok építését kezdték meg a 21-es főúton Nógrád és Heves megyében, a beruházás alapkövét múlt héten szerdán helyezték el Mátraszőlős határában. Mint az az eseményen kiosztott projekt-összefoglaló dokumentumból kiderül: a most részletezett, fennmaradó két szakasz kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési felhívás eredményes eljárása esetén a kivitelezés még az idei év végén itt is elkezdődhet.

 

3100.hu | Megkezdődött a 21-es újabb három szakaszának négynyomúsítása

Megkezdődött a 21-es újabb három szakaszának négynyomúsítása Újabb négysávos szakaszok építését kezdik meg a 21-es főúton Nógrád és Heves megyében, a beruházás alapkövét múlt héten szerdán helyezték el Mátraszőlős határában. A három új szakasz mintegy 15 kilométeren készül el 2018 májusára, a beruházási érték nettó 22 milliárd forint.

 

Kiemelt fotó: A 21. számú főút felújított szakasza Jobbágyi közelében (MTI Fotó: Komka Péter)