Kifogásolt a levegőminőség Salgótarjánban a szálló por miatt

Két településen veszélyesnek, három helyen egészségtelennek minősítette a levegő minőségét a magas szállópor-tartalom miatt az Országos Közegészségügyi Központ szerdán. Térképük szerint több helyen, főként az ország keleti felében magas a légszennyezettség.

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt Szolnokon és Putnokon veszélyesnek minősítették a levegőt, de Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Nyíregyházán is eléri az egészségtelen szintet a légszennyezettség mértéke. Az OKK térképén a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték Salgótarjánt, Miskolcot, Debrecent, valamint Székesfehérvárt. Másutt – köztük a fővárosban – jelenleg elfogadható a levegő minősége.

Az a kérdés, hogy a regisztrált értékek mennyire tekinthetőek a város teljes területére érvényesnek, már tavaly télen is téma volt a salgótarjáni közgyűlésben. Az akkori szmoghelyzet kapcsán merült fel, hogy a Vasvári Pál úton található mérőállomás áthelyezésével reálisabb képet lehetne kapni a város tényleges levegőminőségéről.

A kérdéskörhöz az is hozzátartozik, hogy a releváns rendelkezések értelmében a napi átlagkoncentrációk alapján szükséges elrendelni a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát is. A város napi szmoghelyzete azonban ciklikusságot mutat: a nappali időszakokban jellemzően alacsonyabb értékeket mér ez az állomás, az átlagot az esti-éjszakai órák húzzák felfelé – jellemzően az az időszak, amikor több vegyes tüzelésű kazán működik a városban (és a mérőállomás közvetlen környezetében is). Ennek eredményeképpen viszont előfordult, hogy a magas napi átlagértékek miatt egy adott esetben bár el kell rendelni a szmogriadót, de a nappali, aktív időszakban a káros anyagok koncentrációja az egészségügyi határértékek alatt mozog.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

 

MTI nyomán / Kiemelt archív fotó: Szmog Salgótarjánban (MTI Fotó: Komka Péter)