Kelet-Nógrádban 45 indulni szándékozó “jelentkezett be” a kedd hajnali adatok szerint

Hétfőn délután négy órakor lejárt az április 8-i országgyűlési képviselőválasztáshoz kapcsolódó ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő. Az induló szándékozó egyéni jelölteknek 500 érvényes támogató aláírást kellett összegyűjteniük.

A választási iroda honlapján kedd hajnalban a kelet-nógrádi országgyűlési egyéni választókerületben 45, a nyugati, Nógrád 2-es választókerületben 36 induló szándékozó személy neve szerepelt az adatbázisban. Ez a szám a napokban még tovább bővülhet a határidőre bejelentkezett, de a rendszerben eddig még fel nem tüntetett jelöltekkel. Azt sem jeleni ugyanakkor ez az adat, hogy ennyi jelöltre lehet majd szavazni az országgyűlési választásokon nógrádi körzetekben, mivel a választási irodák többek nyilvántartásba vételét már korábban elutasították. Várhatóan a jelenleg “bejelentett” státuszban lévők közül is lesznek, akiknek neve nem lesz majd ott a szavazólapon – vagy azért mert nem sikerült összegyűjteniük az induláshoz szükséges elegendő érvényes ajánlást, vagy azért mert visszalépnek valaki javára.

A nyilvántartásba vétel vagy annak elutasítása néhány formai kritériumon felül a legalább 500 érvényes ajánlás meglétéhez kötött. A dr. Kiss Andrea által vezetett Nógrád megyei 01. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság határozatai között egészen meglepő számokat és arányokat is találni az elutasításokról szóló határozatokban. Voltak olyan indulni szándékozók, akik mindösszesen 488, illetve 412 ajánlással próbáltak jelöltté válni, ráadásul az ezeket tartalmazó íveket már február 26-án, illetve február 28-án eljuttatták a választási bizottsághoz, jóval a határidő letelte előtt. Voltak akik bíztak a nagy számban leadott ajánlásaikban (egyik esetben 848, míg egy másik esetben 772 ajánlás), de az ellenőrzés során esetükben jelentős számban: 361-et, illetve 405-öt talált érvénytelennek a bizottság.

A jelenleg elérhető információk alapján Kelet-Nógrádban jogerősen nyilvántartásba vett jelölt már Dr. Becsó Károly (Fidesz-KDNP), illetve Kovács Zsolt (Demokratikus Koalíció), míg Farkas Csaba (Szegényekért Párt) és Nagy Attila Tibor (Munkáspárt) jelöltjeinek nyilvántartásba vétele a jogerőre emelkedés előtt áll. Nyugat-Nógrádban jogerősen nyilvántartásba vették már Balla Mihály (Fidesz-KDNP), Csukáné Szerémy Andrea (MSZP-Párbeszéd), Dobrocsi Lénárd (Jobbik), Dr. Frankfurter Zsuzsanna (Munkáspárt), Gyenes Szilárd (LMP) és Pekár Csanád (Rend Párt) jelölteket. Kelet-Nógrádban eddig 6, Nyugat-Nógrádban egy jelölt nyilvántartásba vételét utasították el a bizottságok, a többi jelölt ajánlásainak ellenőrzése folyamatban van.

A választási bizottságok várhatóan a hét második felében, legkésőbb pénteken hozzák meg az egyes jelöltekkel kapcsolatos végleges határozataikat. Ekkor, illetve egészen pontosan ezen határozatok jogerőre emelkedésekor válik ismertté azon jelöltek névsora, akikkel a szavazólapon is találkozhatunk majd. Létszámuk onnantól a visszalépésekkel csökkenhet majd.

 

(MTI Fotó: Ujvári Sándor)