Junior Prima-díjat vehetett át ifjabb Gelencsér János

Tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima-díjakat népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten. Elismerésben részesült a salgótarjáni ifjabb Gelencsér János népzenész, népzenetanár is.

 

A díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa és Somkuti András, a Docler elnöke adta át. A gálavacsorán a Prima banda játszott, amelynek tagjai az elmúlt évek díjazottaiból kerültek ki. Az ünnepségen Árendás Péter, a szakmai zsűri tagja elmondta: mintegy ötven jelöltből választották ki a díjazottakat, akik nemcsak egy népművészeti ágban tevékenykednek, hanem emellett szerteágazó tevékenységet is folytatnak, és ezzel hatással vannak a környezetükre. A kitüntetettek alkotóművészként is jelen vannak, nem csupán előadóművészként – fűzte hozzá.

A zsűri tagja volt továbbá ifjabb Zsuráfszky Zoltán koreográfus, táncos; Illés Vanda és Dede Orsolya kézművesek; Honti Hanna, a Prima Primissima Alapítvány ügyvivője, valamint Nemes Tamás kommunikációs és CSR-vezető a Docler vállalatcsoport részéről, a tulajdonos Gattyán György képviseletében.

Somkuti András, a Docler elnöke emlékeztetett, hogy hét éve támogatják a fiatal tehetségeket népművészet és közművelődés kategóriában, mivel fontosnak tartják a nemzeti értékek és hagyományok ápolását. Honti Hanna elmondta, hogy az öt társalapító mindegyike egy-egy kategória mecénási feladatait vállalja. Az alapítvány számára azért fontos a 30 év alattiak támogatása, mert a fiataloké a jövő, s ez a díj ösztönzést adhat további teljesítményekre és sikerekre – hangsúlyozta.

A szakmai szervezetek jelöléseiből a zsűri 10 díjazottat választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, az alkotói tevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy a saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

A Docler csoport hetedik alkalommal támogatta a sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművészeket, népművelőket. A Docler-csoport tulajdonosa, Gattyán György hét éve társalapítója a Prima Primissima Alapítványnak. A cégcsoport a kategória mecénásaként kiemelkedően fontosnak tartja azoknak a támogatását, akik a hazai hagyományőrzést a legmagasabb fokon végzik.

A Junior Prima-díj idei kitüntetettjei (Forrás: Docler Holding Budapest | Facebook)
A Junior Prima-díj idei kitüntetettjei (Forrás: Docler Holding Budapest | Facebook)

 

“Folyamatosan rengeteg ötlet és terv van bennem, de ahogy az egyiket sikerül megvalósítani, kettő terem helyébe”

Ifjabb Gelencsér János 1992-ben született Salgótarjánban. Zeneszó mellett nőtt fel, szülei hét éves korában beíratták a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolába. Klasszikus hegedűvel kezdte Fodor Sándornál, később a helyi cigányprímásától, Szabó “Cinci” Istvántól, majd Hrúz Dénestől, a Dűvő együttes kiváló prímásától tanulhatta a népi hegedülést. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi hegedű szakára 2010-ben nyert felvételt, ahol 2014-ben szerezte meg a BA diplomát.

A 2014-es Fölszállott a páva népzenei vetélkedő középdöntőse volt, ahol Zsikó Zoltán és zenekarát vezette. 2015 szeptemberétől az egri Farkas Ferenc Zeneiskolában tanít, tavaly szerezte meg népi hegedű tanár diplomáját, egyben kezdte meg a népi cimbalom mesterképzést. Tavaly – több korábbi harmadik és negyedik helyezést követően – a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyén különdíjas lett. A Dobroda zenekar évtizedes fennállása alatt a számtalan magyarországi helyszínen túl szerepeltek már többek között Lengyelországban, Erdélyben, Hollandiában vagy Lettországban is, partnereik sorában közel két tucat néptáncegyüttest számlálnak. Ifjabb Gelencsér Jánossal beszélgettünk a Junior Prima-díj átvétele kapcsán.

– Hova helyezed el a polcodon ezt a mostani elismerést?

– Mindenki örül annak, ha a szakmai munkáját elismerik és díjazzák. Nagyon jól esett, amikor megtudtam, hogy engem is kiválasztottak a több mint ötven jelölt közül. Hosszú út áll mögöttem a munkám során és meg hosszú út áll előttem is.

Ez egy nagyon jó érzéssel eltöltő mérföldkő pályám során.

Az elismerést elhelyeztem a polcomnak azon felén, ahol ott van a többi is, s melyek mind újra és újra erőt adnak nekem ahhoz, hogy műveljem, oktassam a magyar népzenét, határunkon innen és túl a zenekarommal, a Dobrodával öregbítsük és terjesszük a magyar népi kultúrát. Hiszen ez az egyik olyan műfaj, amellyel továbbvisszük azt a szeletét a magyarságnak, mellyel annyi évszázadon, évezreden át fennmaradt, és most rajtunk, a fiatal generáción a sor, hogy mi ezt tiszteljük, műveljük, és egyben továbbadjuk. Ahogyan eddig is, minden erőmmel azon leszek, hogy népzenei hagyományainkat ápoljam, tanítsam és hírét vigyem a nagyvilágban. A díj hatalmas löketet és motivációt adott a hivatásom minél magasabb szintű folytatásában.

– Hogyan lehet jellemezni a mostani időszakot a te életedben és a Dobroda zenekar életében?

– A jelenlegi időszakot idén szeptembertől jövő év júniusáig tudom beütemezni. Ez idő alatt rengeteg olyan munkám és teendőm van, melyeknek eleget kell tennem. Ilyen a munkám Egerben, ahol 17 fiatalt tanítok hegedülni, brácsázni, bőgőzni és cimbalmozni. Ez magas fokú odafigyelést és precizitást igényel. Emellett a Dobroda zenekarral rendszeresen járunk fellépni és a zenekar körüli teendőket is el kell látni, mint a fellépésszervezést, a kapcsolattartást- és bővítést, próbaszervezést, miegymást.

– Ugyanakkor – ha jól tudom – a mindennapokon túl azért most is vannak különlegesebb feladatok…

– Igen, jelenleg a jubileumi kiadványunkon dolgozunk, melyet ezekben a napokban játszunk fel stúdióban, majd a lemez kiadással kapcsolatos teendőknek kell eleget tenni. Összetett folyamat, hiszen elő kell teremteni a feltételeket anyagi szempontból is, mely sokszor megnehezíti a CD kiadásának folyamatát. Emellett most végzek újra a Zeneakadémián, most a népi cimbalom mesterképzésen. Így a napjaim feszített menetrendjébe a szakdolgozatírást is be kell iktatni. Jelenleg egy tananyag-fejlesztésben is részt veszek, mely szintén sok időt vesz igénybe.

– Hova tovább? Mik a célok zenekari és egyéni szempontból?

– A jubileumi lemez rögzítése mellett a közeljövőben az oktatásban is minősítésen fogok részt venni, és közel már a népi cimbalom diplomakoncertem időpontja is, melyet szintén meg kell szervezni, össze kell állítani. A magas színvonalú munka mindig magas fokú odafigyelést és elhivatottságot igényel. Jövőre diplomázok, és szeretném megpályázni a Népművészet Ifjú Mestere díjat is áprilisban. Zenekarommal a távolabbi jövőben szűkebb lakóhelyünk, Nógrád megye bizonyos településeinek népzenéjét szeretnénk megörökíteni a korábban megjelent “Matyóföld legszebb dalai” című lemezünkhöz hasonlóan.

– Aki csak távolról figyeli a tevékenységedet és a Dobroda előrehaladását, azt gondolom annak is látszik, hogy ritkán tapasztalható lendülettel éled az életed.

– Folyamatosan rengeteg ötlet és terv van bennem, de ahogy az egyiket sikerül megvalósítani, kettő terem helyébe. De én ezt egyáltalán nem bánom, hiszen

ami a hivatásom, az az életem: a magyar népzene.

Itt kell, hogy köszönetet mondjak azoknak az embereknek, akik figyelemmel kísérik pályám és segítenek abban, hogy előrébb jussak. A családom, a szüleim, a volt mestereim nélkül, kiváló zenész egyéniségek nélkül nem tartanék itt. És persze azt gondolom, hogy kitartó munka és elhivatottság nélkül sem.

 

(A külön nem jelölt fotók forrása: Dobroda zenekar | www.dobroda.hu)