Jogerős ítélet született a galgagutai vasúti tömegszerencsétlenség ügyében

(MTI Fotó: Mihádák Zoltán)

 

Befejeződött a 2015. augusztus 16-án reggel Acsa-Erdőkürt és Galgaguta között történt súlyos vasúti baleset miatt indított büntetőeljárás. A nemrég elkészült jogerős ítélet szerint mindhárom vádlott bűnös, ugyanazt a bűncselekményt követték el és a büntetésük is azonos – közölte a Balassagyarmati Törvényszék sajtótitkára.

 

Dr. Soós József ismertetése szerint aznap nyolc óra előtt az Aszódon csatlakozásra váró vonat majdnem húsz perc késéssel indult Balassagyarmatra, ezért az egyvágányú vonalon a szemből érkező másik szerelvényt – a menetrendtől eltérően – Nógrádkövesd helyett Acsa-Erdőkürtön kellett volna bevárnia.

Erről a galgamácsai forgalmi szolgálattevő írásbeli rendelkezést készített, amit két példányban át is adott a Balassagyarmatra tartó járat mozdonyvezetőjének, a tőlapot pedig aláíratta a vezető jegyvizsgálóval. Ezután a vonat továbbhaladt, azonban az írásbeli rendelkezést sem a mozdonyvezető, sem a vezető jegyvizsgáló nem olvasta el. Hibázott a forgalmi szolgálattevő is, mivel a rendelkezést élőszóban is közölnie kellett volna.

 

Acsa-Erdőkürtről a vezető jegyvizsgáló abban a tudatban menesztette a szerelvényt, hogy a keresztezés Nógrádkövesden lesz és ugyanebben a feltevésben volt az mozdonyvezető is, amikor elindult. Néhány kilométer megtétele után, egy korlátozottan belátható íves szakaszon, mintegy 250 méterről a mozdonyvezető bár észlelte a szemből érkező másik vonatot és gyorsfékezéssel próbált megállni (csakúgy, mint kollégája), de a külön-külön 55-57 kilométer/órás sebességeket csak 28 kilométer/órára sikerült csökkenteniük, így bekövetkezett a frontális ütközés.

Öten sérültek meg súlyosan – köztük a vétkes mozdonyvezető – és huszonegyen könnyebben. Egy embernél maradandó fogyatékosság, egynél pedig súlyos egészségromlás alakult ki. A motor- és mellékkocsikban közel 144 millió forint kár keletkezett.

 

A Balassagyarmati Járásbíróság a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének minősített esete miatt a vádlottakat (a mozdonyvezetőt, a vezető jegyvizsgálót és a galgamácsai szolgálattevőt) személyenként 1 év 2 hó fogházra ítélte, a végrehajtást 2 év próbaidőre felfüggesztve. Egyben mindannyiukat előzetes mentesítésben részesítették, ami azt jelenti, hogy a jogerős felelősségre vonás ellenére változatlanul büntetlen előéletűnek tekintendők.

 

Kiemelt archív fotó: Az összeütközött vonatok (MTI Fotó: Mihádák Zoltán)