Influenza – Látogatási tilalmat rendelnek el csütörtöktől a salgótarjáni kórház egyes osztályain

Tovább emelkedett az influenzában megbetegedettek száma Nógrád megyében. A múlt héten a megelőző hét naphoz képest 30 százalékkal több, 446 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel megyénkben, a megbetegedettek lakosságon belüli aránya a járványküszöbnek tekintett érték másfélszeresére emelkedett – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Az influenza figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján a legtöbb beteg változatlanul a 14 év alatti és a fiatal felnőtt korosztályból került ki. Az előző héten a sentinel orvosok által az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára beküldött vizsgálati anyagokból – mint ahogyan az eddig beküldött összes mintából – az influenza B vírus kóroki szerepét mutatták ki.

Az influenzás megbetegedések halmozódása miatt a Szent Lázár Megyei Kórházban csütörtöktől (2018. február 8-tól) részleges látogatási tilalmat rendelnek el. A látogatást korlátozó intézkedés a szülészet-nőgyógyászati; újszülött-, csecsemő- és gyermekgyógyászati; valamint az intenzív osztályt érinti. A megye másik két fekvőbeteg gyógyintézményében ilyen jellegű intézkedésre cikkünk megjelenéséig nem került sor.

A szakemberek az influenzások számára az ágynyugalom és a pihenés fontosságát hangsúlyozzák, mellyel nagyobb eséllyel elkerülhető a szövődmények kialakulása. A magas láz szövődmények nélkül is megterheli főleg a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők szervezetét, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegek), de ronthatja a vese-, máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Ha a tünetek 3-4 nap után sem enyhülnek, a beteg állapota romlik, légzési nehézség lép fel, vagy esetleg átmeneti javulás után visszaesést tapasztalnak, mindenképpen forduljanak ismét a háziorvosukhoz – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Szövődményként leggyakrabban hörghurut vagy tüdőgyulladás alakulhat ki, mely idősebbeknél, egyéb meglévő krónikus betegségek mellett akár végzetes kimenetű is lehet. Kisgyermekkorban leggyakoribb szövődmények lehetnek a heveny bakteriális középfülgyulladás, arcüreg gyulladás és az esetleg meglévő aszthma fellángolása. Mind felnőttek mind gyermekek esetében szükséges ilyenkor a kialakult állapotnak megfelelő célzott kezelés alkalmazása, hiszen ezekben az esetekben már nem “csak” az influenza kezeléséről van szó.

 

(Kiemelt fotó forrása: Szent Lázár Megyei Kórház)