Influenza – A megbetegedési mutató Nógrádban még messze van a járványküszöbtől

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének (MTI Fotó: Komka Péter)

A megbetegedési mutató országosan átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, összesen 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

A harmadik héten három megye kivételével nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. Százezer lakosra vetítve a betegek száma Pest és Fejér megyében, valamint a fővárosban a legmagasabb, Csongrádban, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Nógrád megyében a legalacsonyabb. A közlemény szerint a legtöbb beteg a 15-34 éves korosztályból kerül ki, a betegek 26,6 százaléka gyerek. A harmadik naptári héten végzett laboratóriumi vizsgálatok 19 influenza B és egy influenza A vírust azonosítottak.

Az influenza cseppfertőzés útján, így köhögéssel, tüsszentéssel, vagy beteg személlyel való közvetlen érintkezés útján terjed. A megbetegedés lappangási ideje 1-2 nap. Megelőzésére nincs biztos módszer, de fontos a védőoltás beadatása, a fertőzöttekkel való érintkezés elkerülése, illetve a megfelelő személyi higiéné – így a nagyon gyakori kézmosás és lehetőség szerint a kézfogás mellőzése.

Nógrád egészére nézve is emelkedett ugyan az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, de influenzajárványról megyénkben még mindig nem beszélhetünk – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. Az influenza figyelőszolgálatban részt vevő nógrádi orvosok jelentései alapján az előző héten 85 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Az ilyen tünetekkel orvoshoz fordulók lakosságon belüli aránya Nógrádban a múlt héten negyede volt az országos átlagnak. Ettől alacsonyabb értéket csak Csongrádban és Borsod-Abaúj-Zemplénben regisztráltak a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok.

Területi megoszlás szerint a kelet-nógrádi járásokban figyelhető meg erőteljesebben az ilyen tünetekkel orvoshoz fordulók számának növekedése. Közösségi halmozódást nem jelentettek egyik területről sem, a legtöbb beteg változatlanul a 14 év alatti és a fiatal felnőtt korosztályból került ki – közölte a megyei kormányhivatal.

 

MTI | Nógrád Megyei Kormányhivatal nyomán / Kiemelt archív fotó: Ferkó Attila salgótarjáni háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének (MTI Fotó: Komka Péter)