Hamarosan indul a Karancs és a Bányász utak felújítása

 

Július első felében a – közmű-egyeztetések előrehaladásának függvényében – megkezdődnek a másfél milliárd forintos állami támogatásból finanszírozott Karancs út – Bányász út felújítási munkái. Az építési munkaterületet már átadták a közbeszerzési eljárás nyertesének, a FORT-BAU THERM Kft.-nek. A munkálatok 2018. június elejéig tartanak majd – közölte az önkormányzat.

 

A felújítás kapcsán megújulnak az út és járdaburkolatok, parkolósáv készül, a Bányász úton új járdát is kialakítanak. Rendeződik az utak csapadékvíz-elvezetése. A Karancs úton elbontják a csapadékcsatornát, helyette új készül. Az elavult ivóvíz vezetékeket (a bekötő vezetékekkel együtt) szintén elbontják, helyettük újat fektetnek le. Kiépítik a hiányzó szennyvíz bekötő vezetékeket is – erre a közterületen, az ingatlanhatárig kerül sor. Az útfelújításhoz kapcsolódóan az ÉMÁSZ beruházásban kábel- és közvilágítás rekonstrukciót is elvégeznek.

 

 

A munkálatokat a kivitelező a közmű-kiváltásokkal kezdi, majd ezt követi a közlekedési felületek felújítása. A munkavégzés forgalomkorlátozással is jár majd, a jelentősebb változásokról a kivitelező a lakókat előzetesen értesíteni fogja. Az esetleges kellemetlenségekért az önkormányzat és a kivitelező a közlekedők és a Karancs úti, illetve Bányász úti lakók megértését és türelmét kéri.

 

Hamarosan az Aknász út felújítása is megkezdődhet

A Karancs, a Bányász és az Aknász utak felújítását már korábban is tervezte az önkormányzat, de a Salgótarján városának rendelkezésére álló 9,2 milliárd forintos Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretének terhére ez nem valósulhatott meg. A város erre vonatkozó kérelmét ugyanis elutasította az engedélyező hatóság – derült ki tavaly év végén, egy városi közmeghallgatáson. Akkor lakossági kérdésre Fekete Zsolt ismertette: a hatóság úgy ítélte meg, hogy ebben a programelemben ez a fejlesztési terv nem üti meg azokat a kritériumokat, melyeket el kellett volna érnie.

A felújítás így a kormány által a város számára tavaly decemberben megítélt 1,5 milliárd forintos forrásból valósulhat meg. (Bár ott még Aknász út szerepelt a Bányász út helyett, a Karancs út mellett.) Huszár Máté alpolgármester egy április elején tartott Tarjáninfó sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az önkormányzat ebből a keretből további összesen 350 millió forintot tud egyéb más utak felújítására fordítani. Akkor még szintén megemlítette az Aknász út felújítását is a Karancs és a Bányász utak mellett. Az Aknász út felújításáról most viszont már nem szólt a közlemény.

Erre vonatkozó kérdésünkre az önkormányzattól megtudtuk: az Aknász út felújítására is sor kerül, de technikailag ez a Karancs és a Bányász utak beruházásától különálló kivitelezés lesz. Azt is hozzátették, hogy az Aknász út kivitelezésének előkészítése már megkezdődött, így ennek végeztével és a közbeszerzési eljárás lezárultával itt is megindulhat majd az útfelújítás.

 

3100.hu Fotók: 2017. június 29-i állapotok a Karancs úton