Így újulnak meg Salgótarján útjai

Mint arról tegnap már beszámoltunk: megkezdődtek Salgótarjánban a belterületi utak felújítási munkái. 350 millió forintból mintegy 30 út vagy útszakasz újulhat meg a megyeszékhelyen.

 

Közösségi oldalakon és a városi szóbeszédben is több pontatlan információ terjed a munkákról, ezért pontosítást kértünk a kivitelezés részleteivel kapcsolatban. Huszár Máté alpolgármester kérdéseinkre kiemelte: a lakosság által a legtöbb helyen tapasztalt kátyúzás (többek között a Szerpentin úton vagy a Somogyi Bacsó úton) még csak az előkészítési fázis, hiszen csak szintben lévő útszakaszokra kerülhet rá egyenletesen az új kopóréteg.

 

A felújítást a legtöbb szakaszon a korábban az Arany János úton, a Kistarján úton és a Március 15. út egy részén, illetve a tóstrandi bekötőútnál már megismert technológiával végzik el. A hideg eljárással, bitumenemulzió felhasználásával készített vékony aszfaltréteget egy folyamatos keverővel működő gép teríti el, jellemzően 5-15 milliméteres vastagságban. A réteget a leterítés után nem kell hengerelni és rövid konszolidációs idő után (időjárástól függően akár egy órán belül) átadható a forgalomnak.

 

 

Ezt a réteget duplán terítik le, ahogyan az a Pécskő úton már tapasztalható: kedden az első, ma a második réteget kapta meg a szalagház előtti szakasz, a gépek a Kissomlyó utat is bejárták egyszer a mai napon. A kivitelezés így egy-egy szakaszon jellemzően két napot vesz igénybe. Ugyanakkor a technológia sajátosságai miatt a késő délutáni és esti órákban a lakosok a legtöbb esetben használhatják majd az érintett útszakaszokat, parkolhatnak a házaik előtt – a két kivitelezési nap közötti estén is.

Az alpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a csatornafedelek kiemelése az új aszfaltréteg leterítése után néhány héten belül történik meg – ez a munka viszont nem jár majd az érintett útszakaszok teljes lezárásával. A kivitelezés ezen része speciális feladat, így ezt az utómunkát egy másik alvállalkozó végzi el.

 

 

A munkagépek megszakítás nélkül dolgoznak az elkövetkezendő hetekben a városban. Amint egy adott útszakasz felújításával végeznek, a korábban már ismertetett menetrend szerint kezdik a kivitelezést a következő helyszínen. A munkagépek megjelenéséről a lakosságot mindenhol, előzetesen tájékoztatja az önkormányzat. Szórólapokat helyeznek el a kivitelezés előtt az ott parkoló autókon, a lakótelepeken a lépcsőházakra is kifüggesztik a munkavégzéssel kapcsolatos információkat – mondta el kérdésünkre Huszár Máté.

 

3100.hu Fotók: Útfelújítás Salgótarjánban a Hargita körúton és a Kissomlyó úton, 2017. július 26-án