Idős, beteg férfi pénzét csalta ki egy nógrádi család

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség csalás miatt emelt vádat egy Nógrád megyei férfi és élettársa, valamint fiuk ellen, akik az idős kora és szellemi leépülése miatt kiszolgáltatott sértettnek okoztak több mint egy millió forintos kárt.

A családi pótlékból és GYES-ből élő család összebarátkozott a szomszédban élő 64 éves férfival, akinek a család nő tagja – pénzért – ételt is adott. A család megtudta róla, hogy százezer forint feletti nyugdíjat kap, illetve kiderült számukra az is, hogy közepes fokú szellemi leépülésben szenved, emiatt pedig nem tudja a pénzügyeit intézni, kezelni.

Ezt kihasználva 2015 során aztán először egy bankfiókba kísérték az idős férfit és folyószámla-szerződést kötöttek a nevére, az ahhoz tartozó bankkártyát magukhoz vették és még aznap 490 ezer forint személyi kölcsönt igényeltek, melyből a fiuk egy autót vásárolt. Ezután a vádlottaknak ismét pénzre volt szüksége, így egy salgótarjáni műszaki boltba mentek a 64 éves férfival, ahol áruvásárlási gyorskölcsönnel vásároltak a nevére egy televíziót. Ezt még aznap eladták, a kölcsönt aztán senki nem fizette. Harmadjára a család nő tagja ment a bankban a férfival, ahol a nevére hitelkártya szerződést kötöttek, 400 ezer forint összegre. Ezt az összeget a család szintén magához vette – három nap alatt élték fel. Végül 2015 novemberében újabb, ezúttal 595 ezer forint összegű személyi kölcsönszerződést köttettek a sértettel – a vádlottak ebből végtörlesztették az első kölcsönt, a fennmaradó összegből pedig a folyószámlán felhalmozott tartozást rendezték.

A családtagok összesen közel 1 millió 200 ezer forint összegű kárt okoztak a sértettnek, amiből nem térítettek meg semmit. Az ügyészség bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével vádolja a három elkövetőt, akik közül a fiú jelenleg más ügyben előzetes letartóztatásban van. A vádlottakkal szemben az ügyészség börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozza, valamint az okozott kár megtérítését.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)