Huszár Máté: a városépítő elődök megmutatták, hogy a sikerhez együttes tenni akarás és közös alkotószándék szükséges

1922. január 27-én a település akkori képviselő-testülete a Kohász Művelődési Központban a Belügyminisztérium rendelete alapján rendezett tanácsú várossá nyilvánította Salgótarjánt, megtartották az alakuló ülést, polgármesternek pedig dr. Förster Kálmánt választották meg. Erre emlékeztek pénteken délután az épület falán elhelyezett emléktábla előtt.

Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere az ünnepségen mondott beszédében R. Várkonyi Ágnest, a város történész díszpolgárát idézte, aki szerint: “Nincs még egy szeglete a világnak, ahol annyira nyilvánvaló lenne mint itt, a hegyes-völgyes nógrádi tájon, hogy földünkön szétválaszthatatlanul egybeépült a természet, az emberi munka és a történelem.” Az alpolgármester hozzátette: amikor valaki salgótarjáninak vallja magát, az nem egyszerűen helymeghatározás, hanem azonosulás egy sajátos természeti tájjal, a táj sok generáció által megélt történelmével, a város településképével, szokásaival és értékrendjével, a helyi társadalomban elfoglalt helyével, a helyi kultúrával.

Beszédében kitért arra is, hogy egy éve, a várossá nyilvánítás 95. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett meg az önkormányzat, melyhez színes – és elsősorban a fiatalokat, “a várost továbbéltetőket” célzó – programokkal csatlakoztak a város közgyűjteményei és közművelődési intézményei. Beszédében kitért arra is, hogy a városépítő elődök példája kijelölte a követendő utat, “megmutatták, hogy a sikerhez összefogás, együttes tenni akarás és közös alkotószándék szükséges”.

Salgótarján azért szerethető, mert a lakói megtanulták, megtanultuk, hogy van lüktetése, ritmusa, közössége ennek a városnak – ezt érezzük mindig, amikor együtt vagyunk – emelte ki Huszár Máté, aki azt is megfogalmazta, abban hisz, hogy egy család, közösség, vagy település akkor tud erős igazán erős lenni, ha érzi ezt az összetartozást. Ezt ünnepeljük ma együtt, Boldog Születésnapot Salgótarján! – zárta beszédét Huszár Máté.

Az ünnepségen közreműködött Takaró Péter, a Zenthe Ferenc Színház Stúdiójának tagja és a Bányász-Kohász Fúvószenekar. A Kohász Művelődési Központ előtt megtartott ünnepség koszorúzással zárult.