Hegyikerékpárosok és futók ostromolják június elején a Karancsot

(Fotó forrása és további képek: Kelet - Nógrád közéleti magazin | Facebook)

 

A Karancs Királya versenyek történetében hegyikerékpárral Dr. Bakos Gergő (Salgótarjáni HKE) tarja a csúcsot a Toyota Kakuk autószalon parkolója és a Karancs csúcsán álló kilátó közötti (hosszabb) nyomvonalon 22 perc és 36 másodperc idővel. Két lábon tavaly Pelsőczy Attila (TFSE) futott rekord időt: 23 perc és 3 másodperc szükségeltetett neki.

 

A Toyota Kakuk és a kilátó közötti útvonal

 

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] 4,7 kilométere néhány tíz méter kivételével végig emelkedik, összesen 440 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeni. [/highlight]

 

Ezt 10 éve minden nyáron megteszik a hegyikerékpárosok és jónéhány éve velük együtt a hegyi futók is. A Karancs Királya elnevezésű hegyikerékpáros és hegyi futó versenyt 2017. június 4-én, vasárnap rendezi a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület és a salgótarjáni Zenit Sportegyesület. Az idei esemény – hasonlóan a tavalyihoz – része a 2017. évi multiNavigator Hegyifutó Kupasorozatnak is. A versenysorozat célja, hogy minél változatosabb helyszíneken és pályákon biztosítson megmérettetési lehetőséget a hegyi terepet kedvelő futóknak.

Nevezni reggel 8:30-tól lehet majd, a hegyikerékpárosok egyenkénti indítással rajtolnak 10 órától. A 19 év alattiak, a felnőtt hölgyek és a master-korú urak számára az Elemér-forrásig tart az egyéni időfutam, itt 3 kilométert kell megtenni, melyhez 205 méternyi szintkülönbség társul. A felnőtt férfiak és az elit kategóriák versenyzői a csúcsig versenyeznek, 4,7 kilométeren, 440 méternyi szintkülönbség mellett. A hegyikerékpáros gyerekversenyt 13:30-kor tartják majd Kercseg-laposon, számukra ezúttal is körpályát jelölnek ki.

A futók tömegrajttal indulnak majd 11 órakor. A 17 év alattiak és a 60 év felettiek az Elemér-forrásig, a multiNavigator Hegyifutó Kupasorozat kategóriáiban versenyzők egészen a csúcsig futnak majd.

 

A korábbi rendezések alkalmával rendre jelentkeztek olyan multisportolók, akik a szervezőket arra kérték, hogy futva és hegyikerékpárral is teljesíthessék a versenyt. Nekik idén már második alkalommal, hivatalosan is lehetőségük lesz megméretni magukat a “duatlon” kategóriában, ahol a helyezések a hegyikerékpárral és futva teljesítés összesített időeredménye alapján dőlnek el.

 

Rekordok

A hegyikerékpárosoknál az Elemér-forrásig a nagybárkányi Adame László tavaly

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] 10:20-as idejével új pályacsúcsot állított be. [/highlight]

A csúcsig Dr. Bakos Gergő (Salgótarjáni HKE) ért fel ezidáig a leghamarabb, a legelső Karancs Királya versenyen olyan időt tekert, amit azóta sem tudott senki megdönteni:

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] 22:36. [/highlight]

A futóknál a Hegyifutó Világbajnokságot is megjárt, salgótarjáni Széll Tamás (Zenit SE) idejét tavaly Pelsőczy Attila (TFSE) döntötte meg,

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] az új rekord 23:03. [/highlight]

Az Elemér-forrásig Fehérvári Dániel (Dornyay SE) volt a leggyorsabb eddig két lábon,

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] 2011-ben 13:21-et futott. [/highlight]

 

A teljes versenykiírás ide kattintva tölthető le.

 

Kiemelt fotó forrása: Kelet – Nógrád közéleti magazin | Facebook