Három fiatal utazhat Dortmundba a SAC atlétái közül

A napokban vált hivatalossá, hogy március elején a távolugró Kiss Dalma, továbbá két középtávfutó, Oláh Bátor és Kovács Gyöngyvirág is szerepelhet egy nemzetközi fedettpályás viadalon, a németországi Dortmundban – közölte honlapján a Salgótarjáni Atlétikai Club.

Évek óta meghívást kapnak a magyarok a dortmundi fedettpályás utánpótlás viadalra, amely Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye. A Budapesti Atlétikai Szövetség nem csak a fővárosból és környékéről, de az egész ország területéről gyűjti a csapattagokat. Mivel a részvétel részben önköltséges, ezért azok közül válogatnak a csapatvezetők, akik vállalni tudják a felmerülő összeget. A Salgótarjáni Atlétikai Club három versenyzőjét ajánlotta az utazó keretbe, az egyesület a szülők segítségével tudja előteremteni az útiköltséget.

Eredményeik alapján (végül) mindhárman utazhatnak Dortmundba, a németországi válogatott viadalt 2018. március 10-én és 11-én rendezik meg.

 

A fiatalok, akiknek szurkolhatunk

Kiss Dalma néhány éve kiegészítő sportot keresett a tenisz mellé, ekkor találtak rá iskolájában az atlétikára – kényelmes volt, hogy a Kodályban zajlottak az edzések, ahová 2016 szeptemberében kezdett el járni. Fokozatosan a versenyzői csapat tagja, majd legjobbja lett. Az előző esztendőben távolugrásban a korosztályos ranglista második helyén végzett 430 centiméterrel. Tette mindezt úgy, hogy az egész megyében nincs olyan távolugrásra alkalmas helyszín, ahol kulturált körülmények között készülhetett volna.

– Amióta ismerem, nagyon ügyes a korosztályához mért feladatokban, néhány év alatt rohamos ütemben fejlődött. Ez a rendkívül jó testi adottságainak is köszönhető, valamint kimagasló intelligenciájának, ami a feladatok gyors megértését és pontos végrehajtását eredményezi. Nagyon jó és könnyű vele dolgozni, motivált – mesélte róla edzője, Mrakics Nikolett.

Dalma csapattársa, Oláh Bátor a 2014-es október 23-ai emlékfutáson kóstolt először bele a versenyzésbe. Akkor edzés nélkül is megnyerte korcsoportját, ez pedig akkora sikerélményt adott neki, hogy szüleivel együtt felkeresték a SAC-ot. Az első edzésen nagy benyomást tett rájuk, hogy örömmel és segítőkészen fogadták az Uzoni fiatal atlétapalántáját, így könnyen beilleszkedett. Nem sokkal később Máté Csabához került, akivel a mai napig együtt készül. Az utóbbi bő három évben mezei és pályaversenyeken is több érmet bezsebelt már. Egy tavalyi egri gyermekversenyen 1000 méteren 3:34,6 percet futott, ami nem csak ranglistavezető eredmény lett, de egy nem hivatalos ranglista alapján korcsoportos országos csúcs is egyben.

Bátor kitartása és szorgalma példaértékű. Volt, hogy többször is egyedül edzett, de a munka meghozta az eredményét. Látszik rajta, hogy nagyon szeretne jó eredményeket elérni és ezért mindent el is követ – nyilatkozta tanítványáról Máté Csaba.

A már serdülőkorú Kovács Gyöngyvirágot is jelölték a csapatba, rá először tartalékként számítottak, de később kiderült, hogy ő is bizonyíthat Németországban. Korábban kipróbálta a tornát és a triatlont is, végül a futás tetszett meg neki, 8 éves kora óta Máté Csaba tanítványa. Mint elmondta, a futás megnyugtatja, örömöt, erőt és kitartást ad, sok barátra tett szert. Tavaly a fedettpályás és a mezei futó országos bajnokságon is bronzérmet szerzett, szabadtéren pedig aranyjelvényes szintet futott 2000 méteren. Az idei évet is jól kezdte, fedettpályán újabb harmadik hellyel gyarapodott.

Jó adottságai vannak a futáshoz és a kitartásával sincs gond. Az állóképessége is megvan és a gyorsasága is adott ahhoz, hogy korcsoportjának élmezőnyéhez tartozzon – foglalta össze tanítványa erényeit Máté Csaba.

 

Kiemelt fotó: Oláh Bátor, Kiss Dalma, Kovács Gyöngyvirág (Fotó: Salgótarjáni Atlétikai Club)