Genius loci, avagy a nógrádi kézművesség dicsérete

A Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontja szombat délutáni programjának vendégei Katona Csaba akadémiai történész és Hava István, a Fűtőház Sörfőzde tulajdonosa lesznek. A helyszínen kézműves söröket is lehet majd vásárolni, a programra a belépés díjtalan.

Katona Csaba, az MTA BTK Történettudományi Intézetének történésze előadásában – történeti visszatekintéssel – azt mutatja be, hogy miért fontos és érdekes az uniformizálódó világban a lokálpatrióta tudat, a szűkebb régióhoz való kötődés és miként társulhat ez azzal a kézműves minőséggel, ami a termékeket egyedivé és minőségivé teszi oly módon, hogy az kötődjön egy adott tájhoz, jelen esetben nevezetesen Nógrád megyéhez.

A programon bemutatkozik majd a nyugat-nógrádi 4BIRTOK konzorcium és a Food Maffia is.

A 4BIRTOK konzorciumon belül a Maszlik Családi Gazdaság sajtokkal és különböző tejtermékekkel, a Villányi Családi Gazdaság vadhús készítményekkel, a Bánki Pálinkaház minőségi pálinkákkal készül a programra. A két éve alakult Fűtőház Sörfőzde egy rétsági családi vállalkozás, amely kis mennyiségben kizárólag prémium minőségben készít ALE típusú söröket. Az alapító sörfőző édesapja mozdonyvezető volt, így klasszikus mozdonytípusok a söreik névadói, melyeket szintén elhoznak szombaton délután Eresztvénybe. Ott lesz az eseményen a minőségi vendéglátásra törekvő Food Maffia is, akik különleges szendvicsek készítésével foglalkoznak.