Folyamatosan termel és bővít a “Vegyépszer”

 

Nemrégiben egy egyedi gyártásban készült, 55 tonnás monstrum gördült ki az SVG-Hungary Gépgyár Zrt. (közismertebb nevén a Vegyépszer) kapuján, melyet német megrendelésre gyártottak le. Az üzemet másfél évvel ezelőtt újraindító cég előrehaladásának ütemét jól jelzi, hogy az előzetes adataik szerint ezekben a napokban elérhetik a tavalyi teljes év bevételének szintjét.

 

55 tonna, egy darabban

Egy összesen 110 tonnás égetőmű berendezéseit gyártotta le több darabban a cég az elmúlt hónapokban, melynek

elemei egyenként 10 és 55 tonna közöttiek voltak.

Bár a gyár üzemcsarnoka a laikus számára is impozáns méretekkel és nem utolsósorban darukapacitással rendelkezik, a legnagyobb egység speciális szállító trélerre emeléséhez még a salgótarjáni Nordtechnik Kft. daruját is segítségül kellett hívni.

 

 

A németországi Friedrichshafenből érkezett a megrendelés az égetőmű nagyobb darabjainak legyártására – mondta el kérdésünkre Magyar István, a cég műszaki igazgatója. Az igény specialitását a méreteken túl az jelentette, hogy a darabok hegesztése kimondottan szabványigényes és nagy odafigyelést igénylő – több szinten is ellenőrzött – feladat volt.

Itt szinte mindig – az elődök időszakában is – egyedi berendezéseket gyártottak a legkülönbözőbb méretekben. Asztalnagyságú dolgoktól a focipályányi méretig kigördült innen már sok minden, de ez a mostani megrendelés méretében és súlyában is viszonylag ritka, emellett igen speciális feladat volt, nem is beszélve a minőséggel kapcsolatban támasztott elvárásokról. Talán azt is mondhatom, hogy ez azért még a mi életünkben is eléggé ritka megrendelésnek számított. A legnagyobb elemnél 4 méteres átmérőről és 16 méteres hosszúságról, valamint 55 tonnáról beszélünk.

Az utóbbi időszakban szintén speciális feladat volt a saválló anyagból készült silók gyártása. Itt inkább anyagminőségben, mint méretében speciális feladatról beszélünk. 100 köbméteres silókból gyártottunk több darabot is, illetve a hozzá kapcsolódó kisebb méretű tartályok is nálunk készültek. Ez lényegében helyi, romhányi megrendelés volt

– mondta el Magyar István.

 

A műszaki igazgató hozzátette: a folytatás egy fogaskoszorú védőburkolatának legyártása lesz. Ezt sem mindennapos kivitelben kell elképzelnünk, hiszen egy legnagyobb átmérőjében hét méteres ipari fogaskoszorúról beszélünk, amelyhez elemeket készít majd a gyár.

 

 

Négy hónap alatt meglehet a 2016-os évi teljes bevétel

A salgótarjániak a Vegyépszerként asszociálják a gyárat és a területet – annak minden pozitívumával és negatívumával együtt. A gyárterületen jelenleg az SVG-Hungary Gépgyár Zrt. működik, a 2015-ben alakult cég az elődtől átvette úgy az SVG “márkanevet” mint a gyártáshoz szükséges gépeket és berendezéseket – tudtuk meg Szamosi Andrea operatív igazgatótól. Ezeknek a berendezéseknek az apportja egyébként folyamatban van, így várhatóan hamarosan már ezzel is teljes mértékben a Zrt. fog rendelkezni.

Úgy tűnik, hogy ezekben a napokban elérjük majd a tavalyi egész éves forgalom szintjét

– emeli ki a növekedés ütemét érzékeltetve az operatív igazgató.

Egyértelműen növekedési pályára állt a cég, nemrégiben újabb munkavállalókat vettünk fel. Jelenleg 56-an vagyunk, jövőre 100 fölé tervezzük emelni a munkavállalók számát – hosszú távra tervezünk. Bár az egyedi gyártás továbbra is profilja maradt és marad is a gyárnak, ugyanakkor a tőkebefektető tulajdonosnak van olyan elképzelése, hogy még az idei évben megvalósít olyan beruházásokat, amelyek eredményeképpen a bevétel egy része széria, vagy fogalmazzunk itt is inkább úgy, hogy széria-jellegű gyártásból is realizálható lenne

– tette hozzá Szamosi Andrea.

 

A cég operatív igazgatója azt is kiemelte, hogy a speciális, egyedi gyártás következtében dolgozóik nem “betanított munkát végeznek”, ezért feléjük a szakmai elvárások is nagyobbak. Hozzátette, véleménye szerint a salgótarjáni bérszínvonalhoz képest ezért magasabb fizetést is kínálnak munkavállalóiknak.

A további terveket firtató kérdéseinkre vonatkozón azt is megtudtuk az operatív igazgatótól, hogy jellemzően a gyártás fejlesztéséhez szükséges berendezések és gépek vásárlása szerepel a tervek között, illetve bizonyos mértékben épület-felújítás is következhet az előttünk álló hónapokban. A salgótarjáni szakképzett munkaerő hiányát firtató kérdésünkre megtudtuk: a cégnél már most szívesen fogadnának például műszaki menedzsereket, emellett összeállító lakatosokat is keresnek. Minősített hegesztőből most éppen nincs hiány, mivel legutóbb – a fentebb ismertetett megrendelés teljesítéséhez – éppen ezen a területen bővült a munkavállalók száma.