Évente 40 millió forint megtakarítást eredményeznek a most befejezett kórházi fejlesztések

A Szent Lázár Megyei Kórházban korszerűsítették a fűtési rendszert, új gépekkel és eszközökkel bővült a konyha és a mosoda is. A fejlesztések évi 40 millió forint megtakarítást eredményeznek, amit a kórház a betegellátás színvonalának fejlesztésére tud fordítani – hangzott el a befejezett fejlesztéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

 

Dr. Bercsényi Lajos, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója emlékeztetett rá: tavaly decemberben Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár jelentett be egy olyan pályázati rendszert – összesen 15 milliárd forint keretösszegben –, melyben az intézmények a működési költségüket tudják csökkenteni, ezáltal többet tudnak fordítani a gyógyításra. A keretből 288 millió forintot nyert el a Szent Lázár Megyei Kórház, a pályázatba foglalt fejlesztések már megvalósultak.

 

40 millió forintos megtakarítást eredményeznek a fejlesztések

A főigazgató ismertette: az intézmény fűtése hatalmas energiamennyiséget emészt fel, így régóta készültek ennek korszerűsítésére. Egy új berendezéssel leválaszthatóvá tették a rendelőintézet és a gyógyszertár rendszerét, így a hétvégéken zárva tartó épületrészekben ilyenkor már megoldható, hogy csak “fenntartó fűtés” üzemeljen.

 

Korszerűsítették a mosodát is, ahol naponta 2 tonna mosni való keletkezik.

Az intézmény saját mosnivalóján felül többek között Ózd, Parád, Hatvan, Gyöngyös, Pásztó és Mátraverebély-Szentkút intézményei is itt mosatnak. Beszereztek egy új, nagy teljesítményű gőzkazánt (mely egy 40 éves kazánt váltott ki), továbbá nagy teljesítményű mosógépet és egy kalandert, vagyis egy automata szárító-vasaló-hajtogató gépet is. Ezek a berendezések biztosítják azt, hogy a saját és az ide beszállított textíliákat egy nap alatt tudják kitisztítani. Dr. Bercsényi Lajos kiemelte: a visszajelzések alapján kiváló munkát végez a mosoda, csak köszönettel tartozik az ott dolgozóknak.

 

A konyhára új, nagynyomású, közvetlen fűtésű üstöket, a nagy mennyiségű étel elkészítéséhez új sütőberendezéseket tudtak beszerezni, de egy granulátumos mosogatórendszert is üzembe állítottak. A főigazgató hozzátette: a kórházban semmi sincs kiszervezve: a portaszolgálattól, a mosodán át a konyhaüzemig mindent házon belül látnak el.

Amellett, hogy biztonságos, jó minőségű és olcsó működést tudunk biztosítani fűtésben, mosásban és főzésben is, évi 40 millió forintot takarít meg a kórház, melyet a betegellátás fejlesztésére tudunk fordítani

– emelte ki Dr. Bercsényi Lajos.

 

9 milliárd forintnyi működési és fejlesztési támogatás érkezett a kórházhoz 7 év alatt

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője emlékeztetett rá: az intézmény az év minden napján, 22 osztályán nyújt teljes ellátást. A megye összes súlyos esetét itt látják el, országosan is példaértékű a sürgősségi betegellátás, a területi háziorvosi ügyelet és a mentőszolgálat ügyelőrendszerének közös irányítása. A járóbeteg-ellátásban 76 szakmában nyújt ellátást az intézmény, de elérhetőek további, speciális szakrendelések is. Az idei évtől a kórház a Semmelweis Egyetem gyakorlókórházaként is működik.

2010 óta 18 pályázatot, támogatást nyert el a kórház fejlesztésekre, 5 milliárd forint összértékben.

Többek között megvalósult az elavult eszközpark jelentős részének cseréje, energia-megtakarítást segítő eszközbeszerzés, a sürgősségi osztály átalakítása és bővítése és a rehabilitációs ellátórendszer fejlesztése is. Az elmúlt 7 év során konszolidációs támogatást több mint 3,2 milliárd forint, egyéb finanszírozásban és fenntartói vis maior támogatás formájában mintegy 700 millió forint, összességében közel 9 milliárd forint támogatás érkezett a Szent Lázár Megyei Kórházba.

 

Becsó Zsolt az egészségügyi bérfejlesztésekre kitérve ismertette: egy rezidens 2010-ben 130 ezer forintot keresett a Szent Lázár Megyei Kórházban, most 294 ezer forintot. Egy szakorvos 2010-ben 200 ezer forintot keresett, most 528 ezer forintot. Ápolói oldalon pótlékokkal 133 ezer forint volt 2010-ben a bér, most 244 ezer forint.

Nyilván örülnénk, ha ennek a béremelésnek a kétszerese, akár háromszorosa valósulhatott volna meg, de az ország teherbíró képességével összhangban ez is nagy eredmény. Nyilván nem minden tökéletes akár a magyar egészségügyben, vagy akár a Szent Lázár Megyei Kórház működésén belül sem. Ha valaki nagyon akar, akkor a kákán is tud csomót keresni – és talál is. Ugyanakkor azt gondolom, hogy 2010 óta „hétmérföldes csizmával” léptünk előre – mind infrastrukturális oldalon, mind a szakdolgozók munkájának elismerése tekintetében jelentős előrelépéseket tettünk

– húzta alá Becsó Zsolt.

 

Cél az adósság keletkezésének megelőzése

Jakó Ildikó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ észak-magyarországi térségi igazgatója ismertette: hosszú évek óta, minden évben a központi költségvetésből ad konszolidációs támogatást a kormány a kórházaknak az év végére keletkezett adósságállomány kiegyenlítésére. Tavaly ennek az összesített összege 60 milliárd forint volt. Ebből 45 milliárd forintot a lejárt szállítói számlák kifizetésére kaptak meg az intézmények, további 15 milliárd forintot azonban már olyan fejlesztések támogatására fordítottak, melyek abba az irányba mutatnak, hogy megelőzhető legyen az adósság keletkezése.

Az, hogy milyen tevékenységek segítségével lehet ezeket a célokat elérni, javítani a költséghatékonyságot, azt a kórházaknak kellett meghatározniuk – ismertette a térségi igazgató. Országosan 324 pályázat nyert, az észak-magyarországi térségben 1,6 milliárd forintot, Nógrád megyében több mint 500 millió forint támogatást kaptak a kórházak – tette hozzá Jakó Ildikó.

 

A salgótarjáni fejlesztések közül kiemelte a mosodát. Mint rámutatott: nem minden kórház tart fenn mosodát, a cél az, hogy inkább egy intézményben történjen jelentős fejlesztés, mellyel több intézmény kiszolgálása valósulhat meg.

Ez ugyanakkor minden egyes érintett kórháznak költséghatékonyságot jelent.

Az egyik balassagyarmati fejlesztést ismertetve a térségi igazgató elmondta: egy olyan informatikai rendszert alakítottak ki, amelynek eredményeképpen a Salgótarjánban dolgozó radiológusok egy a megyeszékhelyről tudják leletezni a felvételeket, senkinek – a betegnek sem – kell utaznia.