Erdei iskolává fejleszti somoskői kirándulóközpontját az Ipoly Erdő Zrt.

A Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programban elnyert támogatásból fejleszti tovább a Somoskői Kirándulóközpontot az Ipoly Erdő Zrt.

A projekt célja elsősorban a környezeti nevelés infrastruktúrájának fejlesztése Magyarországon Somoskőben, illetve a szlovákiai partnerszervezetnél, Léván – ismertette a projektet bemutató sajtótájékoztatón Kiss László. Az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte: egyre jelentősebb számban látogatják a turisták az erdészet börzsönyi, nyugat-nógrádi központjait, erdei létesítményeit, céljuk pedig ezzel a fejlesztéssel is az, hogy a látogatókat egyre inkább tereljék a kelet-nógrádi helyszínek felé is.

Vlastimil Uhlik, a Lévai Erdészet üzemvezetője elmondta, hogy Szlovákiában is egyre nagyobb igény mutatkozik a környezeti nevelés iránt, amelyre az erdészetek is egyre nagyobb hangsúlyt szeretnének helyezni. Léván egy kihasználatlan épületnek adnak új funkciót, az erdei iskola körül pedig egy mini arborétumot alakítanak ki. A komplexumban a tervek szerint akár egész napos, akár néhány órás foglalkozásokon fogadják majd a gyermekeket.

Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára a projektnyitó rendezvényen kiemelte: a gyermekkorban a legjobb felkelteni a természet megismerése iránti igényt. Emlékeztetett rá: Magyarországon már közel 30 éves az erdei iskolai mozgalom, melynek alapját a 22 erdőgazdaság által működtetett 36 létesítmény és a jól kidolgozott programok, minősített erdei iskolák jelentik. Ezen erdei iskolák harmada az elmúlt 8 évben épült, de az erdészetek a kapcsolódó szálláshely-fejlesztéseknek köszönhetően 1600 férőhelyet kínálnak a turistáknak is. Ezek a szálláshelyek ugyanakkor mára az újraindított vándortáborok során is jól hasznosulnak – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Vlastimil Uhlik, a Lévai Erdészet üzemvezetője, Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára, Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója és Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja
Vlastimil Uhlik, a Lévai Erdészet üzemvezetője, Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára, Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója és Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja

Dr. Szabó Sándor a projektmegnyitón elmondta: egy olyan megye kormánymegbízottja, melynek 40 százalékát erdő fedi. “Itt, Salgótarján környékén nőttem fel; ez a táj, a somoskői és salgói várak környékén megtett bicikli- és gyalogtúrák adták az életem legszebb részét” – fogalmazta meg a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Dr. Szabó Sándor úgy fogalmazott: “jót teszünk” a jövő nemzedékeivel, ha megmutatjuk gyermekeinknek, unokáinknak a természet, illetve ennek a környéknek a szépségeit, a városokon és az interneten túli világot is. A kormánymegbízott köszönetet mondott az Ipoly Erdő Zrt.-nek azért, hogy a megye nyugati részében elindított komoly ökoturisztikai fejlesztések a kelet-nógrádi régióra is átterjednek.

Az Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyékben 64 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik. Ez a működési terület Magyarország legerdősültebb tája, magába foglalva a Börzsöny hegységet és a Cserhátot (benne a Karancs és a Medves kistájakat), valamint érinti a Gödöllői-dombvidéket is. A társaság által kezelt erdők 52 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. Itt elsődleges rendeltetés a védelem, minden mást ennek a célnak kell alárendelni. Az Ipoly Erdő Zrt. fő tevékenységei az erdő- és a vadgazdálkodás, valamint az ezekhez kapcsolódó és a turizmussal összefüggő szolgáltatások.

A támogatás segítségével az Ipoly Erdő Zrt. somoskői központjának épületét kibővítik és alkalmassá teszik a nagyobb létszámú erdei iskolai foglalkozásokra. A somoskői erdei iskola kiépítésére az Ipoly Erdő Zrt. közel 200 millió forintot fordíthat a támogatásból, de emellett a cég saját költségvetéséből a szálláshely-kapacitást is kibővíti. Ahogyan az ingatlan jelenlegi egysége, úgy az újonnan kialakítandó épületrészek is a somoskői bazaltorgona szögletes formájára utalnak. A projekt 2019 őszére valósul meg.

 

A környezeti nevelésben meghatározóak az erdei iskolák

Egy lépéssel megint közelebb kerül a gyermekekhez a körülöttünk található természeti kincs és annak megismerési lehetősége, ezáltal pedig környezettudatosabb életet élő felnőttek válhatnak belőlük. Ezt a somoskői kirándulóközpont erdei iskolává fejlesztése kapcsán mondta a 3100.hu kérdésére a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója. Simon Tibor megkeresésünkre kiemelte: mivel több helyi iskola pedagógia programjában szerepelnek az erdei iskolai foglalkozások lehetőségei, így ezeknek az iskolák falain kívüli programoknak a finanszírozása is biztosított az intézmények és a tankerület költségvetésében.

Hozzátette: nagy örömmel ismerte meg az Ipoly Erdő Zrt. somoskői kirándulóközpontja továbbfejlesztésének részleteit, nem csak azért, mert a gyerekeknek itt is lehetőségük nyílik majd az élményközpontú tapasztalásra, hanem azért is, mert a program magyar-szlovák együttműködésben lehetőséget ad közel 200 gyermek számára felvidéki erdei iskolai programokon való részvételére, illetve arra is, hogy az erdészek, az erdőpedagógusok segítsék az iskolákban dolgozó pedagógusok környezeti nevelési tevékenységét.

 

(Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal / Látványterv: Ipoly Erdő Zrt.)