Építőipari Nívódíj a szentkúti nemzeti kegyhely felújításának

Ünnepi évzáró közgyűlésén, a napokban adta át az Építőipari Nívódíjakat az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását idén immáron tizennyolcadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma. Idén is olyan beruházásokkal lehetett pályázni, melyek legalább nettó 100 millió forint végszámla értékűek voltak és már legalább egy éve használatbavételi engedélyt kaptak. Az adott létesítménnyel a megvalósító szervezetek, vállalkozások bármelyike pályázhatott.

Középület, egyházi létesítmény kategóriában a 2017. évi Építőipari Nívódíjat a “Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely komplex, részben műemléki rekonstrukciója” megvalósítóinak ítélték oda.

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége a beruházás méltatásában úgy fogalmaz: A nagyszabású fejlesztésnél elsőszámú szempont volt, hogy egy olyan épületegyüttes jöjjön létre, ahol az új épületek nem konkurálnak a 18. századi műemlék templommal és rendházzal, továbbá tájba simuló, a természettel harmonizáló elemei legyenek a nem mindennapi helyszínnek.

A mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztését az Észak-magyarországi Operatív Program támogatta. Megújult a kegytemplom, a rendház, a kültéri miséző oltár, komfortosabbá tették a zarándokházat, 140 új zarándokszállást alakítottak ki, új fogadóépület várja a látogatókat. Átalakították a templom belső részét és a lourdes-i barlangot, így megközelíthetőbbé vált a kegyszobor, a restaurált kegyoltár és a Szűzanya szobra. A 2015 őszén átadott fejlesztésre 2,8 milliárd forint támogatást fordíthattak.

Kiemelik, hogy sor került a barokk kegytemplom és rendház rekonstrukciójára és átépítésére, az új szabadtéri liturgikus tér és a szent kút környékének teljes megújítására, a harmincas években épült zarándokház teljes, külső és belső felújítására. A hegy lábánál végighúzódó zöldtetős új épületszárnyban nyertek elhelyezést a zarándokszállások, teljesen új a fogadóépület, mely a völgy felé lábakon áll és szépen tagolt, a fogadási oldalon a nagy íves homlokzat mintegy várja az érkezőket. Az új épületrészek a szakrális részektől távolabb épültek és nem zavarják a szerzeteseket, illetve a csendesebb, elmélyültebb zarándokokat.

Az egész épületegyüttes nagy alázattal és szakmai bravúrral került megtervezésre, amelyet a vállalkozók lelkiismeretes munkája és a résztvevők kiváló együttműködése emelt kiemelkedő színvonalúvá

– támasztja alá a díj odaítélését a szakmai szervezet.