Elzárásra ítélték a fiút, aki valótlan bejelentéssel hívta ki a tűzoltókat a Csillagvizsgálóhoz

A Salgótarjáni Járásbíróság valótlan bejelentés szabálysértése miatt 8 nap elzárást szabott ki egy salgótarjáni fiúval szemben – közölte a 3100.hu-val a Balassagyarmati Törvényszék sajtószóvivője.

 

Dóczi Márta elmondta: a mindössze 15 éves elkövető még június 23-án azt a valótlan tartalmú bejelentést tette a 112-es segélyhívó telefonszámon, hogy kigyulladt a salgótarjáni Csillagvizsgáló épülete. A segélyhívásra reagálva a tűzoltók a helyszínre vonultak, ahol azonban tüzet vagy tűzre utaló nyomot nem találtak. A tűzoltók kiérkezését a bejelentő nem várta meg.

Az elzárásra ítélt, illetve a szabálysértési elzárást töltő fiatalkorúak elhelyezésére szolgáló büntetés-végrehajtási intézeteket a kapcsolódó Belügyminisztériumi rendelet listázza. Eszerint a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete (fiatalkorú férfiak esetében), a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet telephelyeként működő kecskeméti Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézete (fiatalkorú férfiak és fiatalkorú nők esetében egyaránt) és a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet (fiatalkorú nők esetében) jelölhető ki.

Az elkövetővel szemben a bíróság elrendelte a korábban tulajdon elleni szabálysértés miatt kiszabott 15 nap – végrehajtásában 6 hónapra felfüggesztett – elzárás végrehajtását is. A végzés ellen sem az elkövető, sem törvényes képviselője, sem pedig a rendőrség nem fellebbezett, így a döntés jogerős – tette hozzá a törvényszék sajtószóvivője.