Elhunyt Réti Zoltán festőművész

Kilencvennégy éves korában elhunyt Réti Zoltán festőművész, a balassagyarmati zeneiskola alapítója, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje – értesítette az MTI-t a család. A hétfőn elhunyt Réti Zoltán temetése 2018. február 17-én, szombaton 11 órakor lesz a balassagyarmati temetőben.

Réti Zoltán 1923-ban született a Nógrád megyei Nagyorosziban. Igazi polihisztor volt, aki a képzőművészetnek és a zenének szentelte az életét: festőművész, a balassagyarmati zeneiskola alapítója és 20 éven át igazgatója, karnagy, a magyar zenetörténet meghatározó verbunkos korszakának kutatója. Ő írta meg a balassagyarmati zeneiskola névadójának, Rózsavölgyi Márknak, a csárdás “atyjának” életét.

Nyolcvanöt év…

Láttam gyönyörű tájakat, tengereket, hegyeket, síkságokat, épületeket, városokat, falvakat, tanyákat, várakat és romokat. Átéltem a háború rettenetes pusztítását, álltam fejemhez szorított puskacső előtt, de átéltem sok boldog órát is, békességes perceket.

Láttam szörnyű pusztítást, de szépséges építést is.

Tudom, mi a vad gyűlölet és mi a gyengéd szeretet.

Minden jelzőnek más a jelentése, más a színe.
Hideg, kegyetlen, sötét vagy boldog, meleg, símogató.

Van bennem szorongás,
van bennem remény,
a szépre-jóra igény.

Azt szeretném, ha gyermekeinket, unokáinkat nem kellene félteni a jövőtől.
Az lenne jó, ha a művészetek ereje is jobbá és szebbé tudná tenni életünket…

Ezt szerettem volna elérni a pedagógia, a zene, a festészet és az irodalom segítségével.

Réti Zoltán 2008 tavaszán, Balassagyarmaton

Akvarelljein megjelenítette Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Komjáthy Jenő műveit. Az ember tragédiája sorozata bejárta a világot, a Magyar Posta bélyeg formájában is kiadta. Festményei zeneszeretetét is tükrözik.

Számtalan díj, elismerés, kitüntetés birtokosa, díszpolgár Nógrád megyében, Nagyorosziban, Balassagyarmaton, Érsekvadkerten és Kétbodonyban. Sokszor csábították külföldre, de a nógrádi táj volt a mindene, a palócföld szerelmese volt – tudatta családja.

 

Kiemelt fotó: Réti Zoltán azon a beszélgetésen, melyet a balassagyarmati Honismereti Kör rendezett 85. születésnapja alkalmából (Fotó: Balassagyarmatért Baráti Kör)