Élet.Jelek, maláj papírok és nógrádi motívumok

 

Lezárult a 21. Ceredi Nemzetközi Kortárs Szimpózium. A Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep egyhetes alkotótáborában 9 ország 23 művésze reflektált alkotásaival az idei évben meghirdetett tematikára. A múlt pénteki nyílt napon a zsűri is díjazta az alkotásokat és a finisszázson a legjobbaknak járó díjak is gazdára találtak.

 

A 21. alkalommal megrendezett egyhetes nemzetközi művésztelep célja, hogy minden évben egy, az adott év kurátora által meghatározott, és Ceredhez valamilyen módon kapcsolódó témára reflektáljanak a képzőművészet eszközeivel a világ minden tájáról ideérkező művészek. Az idei alkotóhéten a művészek az Élet.Jelek téma köré szerveződve a ceredi lakosság körében fellelhető, kortárs vagy hagyományos népművészeti motívumok, vagy a mindennapi életből leképződött vizuális jelképek sajátos formáit, megjelenéseit és előfordulási helyeit kutatták. Továbbá arra keresték a választ a képzőművészet eszközeivel, hogy miként lehet a 21. század elején meghonosítani egy élő faluban egy új – műalkotás formájában megjelenő – vizuális díszítőelemet.

A készülő alkotásokhoz szükséges faanyagokat, merített papírokat és egyéb alapanyagokat a helyi és környékbeli üzemek biztosították a művészek részére. Emellett maguk a művészek is tanítottak egymásnak olyan eljárásokat, technikákat – például a Malaysiában szokásos banán és gyömbér levelekből készített papír előállítását – melyeket saját kultúrájukból hoztak. Érdekesség, hogy a záró eseményen számos olyan alkotást is láthattak az érdeklődők, melyek az említett eljárással előállított papírok segítségével készültek.

 

 

A 21 évvel ezelőtt Fürjesi Csaba, képzőművész, Kun Cecília, művészeti menedzser és Sánta László, festőművész által életre hívott, és azóta az egyik legjelentősebb európai nemzetközi művészteleppé nőtt szimpóziumra eddig 18 országból érkeztek. A több száz szakember és nemzetközi kapcsolatrendszer bevonásával működtetett művésztelep-projekt unikális munkát folytat, intenzív együttműködést valósítva meg a helyi lakossággal és az ideérkező művészekkel. Mintát és példát ad, hiszen eredményes párbeszédet folytat a leszakadó népcsoportokkal, hozzájárulva a pozitív önazonosság és életszemlélet kialakulásához Magyarország egy hagyományokban gazdag, ám lakosságát tekintve elöregedett, gazdaságilag elmaradott térségében.

A Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelep tevékenységének ezért további célja, hogy lassítsa és megállítsa az elvándorlást,valamint tudatosítsa a helyiekkel lakóhelyük és életterük minőségi előnyeit, történelmük és hagyományaik fontosságát. Mindezt akár más országok kultúráját képviselő képzőművészek által.

 

 

A legkiemelkedőbb művek az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított 100 000 Ft összegű Nemzetközi Szimpózium Díjat, illetve az ugyancsak 100 000 forintos elismeréssel járó Salgótarján Város Díját nyerhették el. A díjakat az egyhetes alkotótábor finisszázsán, nyilvános zsűrizést követően ítélték oda.

 

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját a besztercebányai Jozef Suchoza kapta, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának díját pedig a zsámbéki Szemethy Imrének ítélte oda a szakmai zsűri. [/highlight]

 

Az egyhetes alkotói folyamat végén megszülető alkotások fontos pillanatképet adnak a XXI. század kortárs művészetéről – egy kis nógrádi falucskát megörökítve az utókor számára. Ceredi Művésztelep ezáltal nemcsak a falu életébe hoz újra pezsgést, hanem egy fontos kortárs művészeti helyszínként is képviselteti magát a hazai és nemzetközi képzőművészeti életben.