Egy lépéssel megint közelebb került Papp Ildikó a Téli Olimpiához

Papp Ildikó a hétvégén megnyerte Galyatetőn a Sífutó Országos Bajnokságot (3100.hu Fotó: Komka Péter)

Norvégiában, a sífutók és a biatlonversenyzők egyik ikonikus terepén, Beitostølen környékén edz és versenyez ezekben a napokban Papp Ildikó salgótarjáni sífutó.

 

A 2018 februárjában a dél-koreai Phjongcshangban rendezendő Téli Olimpiára való kvalifikációért küzdő Papp Ildikó megkeresésünkre elmondta: kiváló körülmények között edzhetnek Norvégiában, minden lehetőséget kihasználnak. Sífutónk a Nemzetközi Sí Szövetség itteni pontszerző versenyén is rajthoz állt és bár a norvégok, illetve az itt edző egyéb nemzetek legjobbjai között ezúttal – a többi magyar versenyzővel egyetemben – a mezőny hátsó traktusában végzett, a megmérettetés azonban messze nem volt “hiábavaló”.

Az ilyen versenyeken megszerezhető pontok száma ugyanis változó, tekintettel a rajthoz álló mezőny nagyságára, illetve a versenyzők erősségére. Beitostølenben most a Sífutó Világkupa Sorozat állomásairól jól ismert versenyzőkkel kellett egy mezőnyben haladni. A 10 kilométeres szabadstílusú számot például a sportág ikonja, az összesen 107 egyéni világkupa győzelemmel rendelkező, hatszoros olimpiai bajnok, tizennyolcszoros világbajnok Marit Bjørgen nyerte.

Már az hatalmas lehetőség volt számunkra, hogy az előszezonban indulási jogot tudtunk ide szerezni. 120 előnevező volt és végül a mezőny fele lehetett ott a rajtnál, nagyon sok hazai, norvég versenyző sem kapott indulási jogot. 300-as pontátlag a “B-szint”, nekem itt most 270 lett a vége. Ismerve a mezőny erősségét én előzetesen 280-300 közé vártam magam, így azt mondhatom, hogy ez nagyjából a realitás. Hasonlóra, talán ettől még egy kicsit rosszabbra számítottunk én is és az edzőm is. Ami a legfontosabb: ez a verseny megint egy lépéssel előrébb segített, hogy az olimpiai kvalifikáció szintet elérjem

– értékelt Papp Ildikó.

Az eredménylistákat szemlélve látható, hogy – ahogyan korábban – Papp Ildikótól a biatlont előtérbe helyező Szőcs Emőke ezúttal is jobb eredményeket ért el. A salgótarjáni sífutó ezt feszegető kérdésünkre kiemelte: nagyon jó barátságban vannak Szőcs Emőkével, de ettől függetlenül a kvalifikációt tekintve előállhat olyan helyzet, hogy tartani kell tőle.

Ez akkor fordulhat elő, ha Szőcs Emőke nem tud biatlon kvótát szerezni, de mi mindketten optimisták vagyunk és abban bízunk, hogy a dél-koreai a mi olimpiánk lesz, kettőnké!

– tette hozzá Papp Ildikó.

 

Kiemelt fotó: Papp Ildikó az év elején megrendezett Sífutó Országos Bajnokság győzteseként (3100.hu Fotó: Komka Péter)