CRUXX Gemina termékek sikere a Pálinka Országkóstolón

Tusják Milán, a CRUXX Gemina márnanév alatt forgalmazott termékeket készítő Color Fruit Kft. marketing menedzsere veszi át az elismeréseket Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől Budapesten, az Országházban (Fotó: CRUXX Gemina)

Ebben az évben is töretlenül folytatódik tovább a tavaly elkezdett Nemzeti Pálinkakiválóság Program, amelynek alapvető célkitűzése a magyar pálinka, mint hungarikum minőségének folyamatos fejlesztése, ismertségének további növelése – mondta a földművelésügyi miniszter hétfőn Budapesten, az Országházban, a 2. Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén.

Fazekas Sándor jelezte: az idei pálinka országkóstoló a korábbi pozitív kezdeményezések egyesítésével magában foglalja az országos pálinka és törkölypálinka, valamint a magán és bérfőzött párlatok versenyére érkezett mintákat, továbbá a pálinka kiválóságok kiválasztását. A miniszter hozzáfűzte: Magyarországon minden feltétel adott ahhoz, hogy kiváló minőségű pálinka készülhessen. Ehhez megvan az egyedi jó minőségű alapanyag – a sokféle zamatos kárpát-medencei gyümölcs -, valamint a főzőmesterek szaktudása is. A kiváló minőségű magyar pálinkát pedig már nemcsak itthon, hanem külföldön is egyre szélesebb körben ismerik és keresik. A pálinka országkóstoló segíti, hogy a pálinkát kedvevők minél több és minél jobb magyar pálinka közül választhassák ki az ízlésüknek legmegfelelőbbet – mondta.

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős államtitkára azt emelte ki: a minisztérium három kiemelt programja közül az egyik a Nemzeti Pálinkakiválóság Program, mivel ezt a területet nagyon fontosnak tartja a szaktárca. A pálinka az ország első számú hungarikuma, e kincs megőrzése és továbbfejlesztése nagyon fontos – mondta. A minisztérium ezért fejleszteni akarja a területhez kapcsolódó intézményrendszert, így várhatóan rövidesen köztestület lesz a Pálinka Nemzeti Tanács – tette hozzá.

Növelni kell a magyar pálinka elismertségét, mind bel-, mind külföldön – mondta a Pálinkamesterek Országos Egyesületének alelnöke az MTI-nek az eseményen. Dúl Udó Endre szerint ehhez a mostaninál szélesebb körű és összehangoltabb marketing tevékenységre volna szükség Mindehhez Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja, a verseny szakmai elnöke hozzátette: az elmúlt években a kereskedelmi forgalomba került pálinka mennyisége csökkent. Három éve még ez 780 ezer hektoliter fok volt, most 750 ezer hektoliter fok, vagyis 1,5 millió liter körül mozog évente.

Díjátadók és díjazottak a 2. Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén az Országházban (Fotó: CRUXX Gemina)
Díjátadók és díjazottak a 2. Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén az Országházban (Fotó: CRUXX Gemina)

A zsűri a Magyarország idei legjobb pálinkájának címét az 1 Csepp Pálinkaház Zenit Szőlő-kései meggy vegyes gyümölcspálinkájának ítélte oda. A legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést ebben az évben az Árpád és Vadász Pálinkák – Kisrét Manufaktúra Kft. kapta. Emellett számos arany, ezüst és bronz minősítést, valamint 9 Champion díjat is odaítéltek.

A díjak közül a nagykeresztúri CRUXX Gemina márnanév alatt forgalmazott termékei 11 esetben ezüstérmet (bogyóvarázs, erdei, télvégi alma, Irsai Olivér, cabernet franc, mátrai vadkörte, vadalma, szilva, kajszibarack, feketeribizli, erdei gyümölcs), 1 esetben aranyérmet (vadbodza), 7 esetben pedig (háromcsillagos) pálinkakiválóság címet érdemeltek ki (bogyóvarázs, cabernet franc, mátrai vadkörte, szilva, kajszibarack, feketeribizli, erdei gyümölcs).

A CRUXX termékek sikereiről már korábban is beszámoltunk: februárban jelentették be, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére a Földművelésügyi Minisztérium független szakértőiből álló Pálinka Bíráló Bizottság kiválasztotta azokat a pálinkákat, amelyeket nemzeti italunkként Magyarország konzulátusain és nagykövetségein mutathatnak be. Közöttük a nagykeresztúri Gyümölcsház két pálinkája is megtalálható.

A CRUXX mellett a Márkházi Pálinkafőzde három pálinkája kapott ezüstérmet (meggy, boszi-szilva pálinka boróka ágyon, almapálinka csipke ágyon) melyből a boszi-szilva a Nemzeti Pálinkakiválóság Program háromcsillagos minősítését is elnyerte.

 

MTI nyomán
Kiemelt fotó: Tusják Milán, a CRUXX Gemina márnanév alatt forgalmazott termékeket készítő Color Fruit Kft. marketing menedzsere veszi át az elismeréseket Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől Budapesten, az Országházban (Fotó: CRUXX Gemina)