Bobály Ádám restaurálja a nemzeti múzeum kertjének Arany János-szoborcsoportját

(MTI Fotó: Komka Péter)

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében álló Arany János-szoborcsoportot még szeptember 7-én szállították el Budapestről. A restaurálásra az Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében kerül sor.

 

A múzeum korábban MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Stróbl Alajos 1893-ban felavatott alkotása mára nagyon rossz állapotba került. Korábban csak a legszükségesebb, háborús károk javítása történt meg, átfogó restaurálást még sohasem végeztek rajta. A munkálatok – melyeket Somoskőben Bobály Ádám szobrászművész végez – várhatóan a jövő év elején fejeződnek be, így a szoboravatás 125 évfordulójára újra eredeti szépségében lesz látható az alkotás.

(MTI Fotó: Lakatos Péter)
(MTI Fotó: Lakatos Péter)

 

A szoborállítást nem sokkal Arany 1882. október 22-én bekövetkezett halála után kezdeményezte a Magyar Tudományos Akadémia és egy szoborbizottságot hozott létre, amely a Múzeumkertet ajánlotta felállítási helyül. A szükséges szoborpályázatot csak évekkel a gyűjtés megkezdése után, 1886 júliusában lehetett meghirdetni, amikor a szükséges 100 ezer forintos összeg már összegyűlt. A pályázat előírta, hogy azon csak magyar szobrászok vehetnek részt és az alapvető kritériumokhoz tartozott, hogy Arany Jánost a pályázó “férfikora teljében, élethű hasonlatossággal, egyéniségének lehető találó kifejezésével ülő alakban ábrázolja”.

(MTI Fotó: Lakatos Péter)
(MTI Fotó: Lakatos Péter)

 

A kétszer meghosszabbított pályázati határidőre tíz pályamű érkezett be és a bizottság az első díjat Stróbl Alajosnak ítélte oda. A szobrász Arany arcának megformálásához a költőről készült fotókat és Izsó Miklós portrészobrát tanulmányozta, a szoborcsoport egyik mellékalakja, Toldi arcához pedig egy ismeretlen békési magyar parasztember portréját használta, míg magához az alakhoz Porteleky László vívóbajnok, és a Magyar Atlétikai Club számos atlétája ült modellt. A szobor másik mellékalakját Piroskát, a múzeumalapító Széchényi Ferenc gróf dédunokájáról, Széchenyi Alice-ról mintázta Stróbl Alajos.

 

MTI nyomán
Kiemelt fotó: A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében álló Arany János-szobrot tisztítja Bobály Ádám szobrászrestaurátor Somoskőben (MTI Fotó: Komka Péter)