Befejeződött a kollégiumi épület történetének legjelentősebb felújítása

Befejeződött a salgótarjáni Lorántffy Zsuzsanna Kollégium külső energetikai korszerűsítése, a beruházás költsége mintegy 244 millió forint volt. Az energetikai korszerűsítés részeként egyebek közt megújuló energiaforrást, egy 18kVA teljesítményű napelemes rendszert is beüzemeltek az épület tetőzetén, ami által a kollégium saját maga biztosítja az áram-szükségletét.

 

Ünnepélyes keretek közt adták át ma délelőtt a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSzC) újabb intézményfejlesztési beruházását. Gembiczki Ferenc, az SSzC főigazgatója elmondta: a salgótarjáni Lorántffy Zsuzsanna Kollégium külső energetikai korszerűsítése során a teljes utólagos külső homlokzati-, illetve lapostető-hőszigetelés megtörtént, továbbá kicserélték az épület nyílászáróit is. A homlokzatokra 15 centiméteres kőzetgyapot hőszigetelés került, a lapostető hőszigetelését egy 16 centiméter vastagságú kőzetgyapot takaróval biztosították. Az energetikai korszerűsítés részeként megújuló energiaforrást – egy 18kVA teljesítményű napelemes rendszert – helyeztek el az épület tetőzetén. A főigazgató hozzátette: a korszerűsítések eredményeként a kollégium komfortosabbá válik, működtetése gazdaságosabb lesz, villamos-energia felhasználása pedig minimálisra csökken, mindezek által hosszú távon javul az épület fenntarthatósága.

 

Gembiczi Ferenc közölte továbbá, hogy a projekt kiegészítéseként a szakképzési centrum további felújításokat is elvégzett a kollégiumban, melyek részben az energetikai fejlesztéshez kapcsolódtak, balesetvédelmi szempontok alapján voltak indokoltak, vagy a komfortosság növelése szempontjából volt szükség rájuk. Megtörtént a csapadékvíz-elvezető rendszer, valamint az épület főlépcsőjének és bejárati mellvédjének felújítása. Négy kollégiumi szintet részlegesen, egyet pedig teljes egészében felújítottak. Ezen fejlesztések 18 millió forintba kerültek.

A főigazgató a kollégium történetének legnagyobb beruházásáról kiemelte: az épület fenntarthatóságán túl a szakképzés infrastruktúrájának ezen fejlesztése elsősorban éppen azokat a diákokat célozta meg, akik hátrányos helyzetűek. A szakképzési centrum az előző tanévtől már nem a Kisterenyei Gimnáziumban, hanem saját intézményében biztosít kollégiumi elhelyezési lehetőséget, a feltételek javításával a jobb iskolai előmenetelhez szeretné hozzásegíteni ezeket a diákokat.

 

Kollégium-történet

 

Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője személyes emlékeit osztotta meg az átadási ünnepségen. Középiskolásként ugyanis maga is kollégista diák volt, a békéscsabai nyomdaipari szakközépiskola diákjaként egy új kollégiumi épületben lakhatott, de felsőfokú tanulmányai során is szívesen választotta volna a kollégiumot a drága albérlet helyett. A megyei közgyűlés tisztségviselőjeként a kilencvenes években a salgótarjáni kollégiummal, mint fenntartónak volt dolga. Sajnálkozását fejezte ki, hogy akkor még nem álltak rendelkezésre a jelenlegi Európai Uniós forrásokhoz hasonló nagyságrendű pénzek a rekonstrukcióra.

 

A kormánypárti politikus további támogatásáról biztosította a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatóját, a kollégiummal kapcsolatban pedig kiemelte, hogy az intézmény Salgótarján, sőt egész Nógrád megye szempontjából fontos, hisz az iskolaszüneti időszakokban kereskedelmi szálláshelyként működik. Az ezt igénybe vevő vendégek – például a hagyományos nemzetközi judo-tábor résztvevői – az itt szerzett élményeken, tapasztalatokon keresztül is véleményt alakítanak ki Salgótarjánról, illetve Nógrád megyéről.