Az Év Pálinkája 2016 – a nagykeresztúri CRUXX ismét a legjobbak között

 

Az ország kereskedelmi főzdéi idén is elkészítették közös pálinkaházasításukat, amelybe az Év Pálinkája 2016 versenyen kiválasztott tíz legjobb birspálinka kerül.

 

Lezárult a pálinkafőző szakma szimbolikus összefogását jelképező Év Pálinkája 2016 verseny. A zsűri döntése alapján ezúttal a Márton és Lányai, a Zimek, a Nobilis,

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] a Cruxx, [/highlight]

a Békés, a Gyulai, a Csalló, a Schiszler, a Tokaj Spirit, és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételei kerülnek Az Év Pálinkájába, egy közös palackba.

 

Magyarország 2011 óta közösen készíti el Az Év Pálinkáját, amelyet először minden év tavaszán, a Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhat meg a közönség. A kereskedelmi főzdék prémium pálinkáinak házasításával létrehozott blendelt pálinkából összesen 1500 db 0,5 literes palack készül, amely egyedi dizájnnal, díszdobozban vásárolható meg. A cél az adott év gyümölcsének és a belőle készülő pálinkák sokszínűségének bemutatása. Magyarországon négy birsfajta közismert, a legelterjedtebbek a Bereczki és a Konstantinápolyi.

A versenyen a tételek kiválasztása idén is a nemzetközi szabványoknak megfelelő húsz pontos rendszerben történt. A szakértők vakkóstolás során választották ki a házasítás gerincét adó párlatot, majd a többi tétel hozzáadásával díszítették. A pályázatra januárig lehetett jelentkezni és mintákat beküldeni. A késztermék több hónapos pihenés után sorszámozott díszüvegben kerül kereskedelmi forgalomba.

2011-ben a szilva, 2012-ben a barack, 2013-ban a meggy, 2014-ben a körte, tavaly pedig az alma volt a főszerepben.

 

Tavaly a 2. Pálinka Országkóstolón kiosztott díjak közül a nagykeresztúri CRUXX Gemina márnanév alatt forgalmazott termékek 11 esetben ezüstérmet, 1 esetben aranyérmet, 7 esetben pedig (háromcsillagos) pálinkakiválóság címet érdemeltek ki. Szintén a nagykeresztúri CRUXX termékek sikereivel kapcsolatban adtuk hírül egy éve, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére a Földművelésügyi Minisztérium független szakértőiből álló Pálinka Bíráló Bizottság kiválasztotta azokat a pálinkákat, amelyeket nemzeti italunkként Magyarország konzulátusain és nagykövetségein mutathatnak be. Közöttük a nagykeresztúri Gyümölcsház két pálinkája is megtalálható volt.