Amikor a Salgó Hotelben érettségi találkozón lévő Járai alezredes elfogta a műkincskereskedőt…

“Van valahol Magyarországon egy tiszta, csendes, napsütéses kisváros a határ mentén. Mi kell még a boldogsághoz? Nos, kell Hunyadi, a kiképzőőrmester, egy kiképzetlen szakasz a határőrség akciószázadából, egy farkasétvágyú rendőrőrnagy (később aztán alezredes) az étteremből, egy akaratos, de mégis szerethető kamaszlány és még sok-sok kedves figura a kisvárosból és minden epizódban kaland és izgalom.”

 

A Kisváros címmel 1993 és 2001 között futott magyar sorozat általános leírása a fenti néhány mondat. Az utolsó előtti évben volt egy olyan epizód, melynek okán a legtöbb salgótarjáni biztosan a képernyőkhöz tapadt. Járai alezredes egyik osztálytársa a Salgó Hotelben szervezett érettségi találkozót. Az osztályfőnök kérdései és néhány esemény emberi sorsok alakulásába enged betekintést, egyúttal az említett osztálytársról is kiderül, hogy kétes ügyek kötődnek hozzá a műkincscsempészet területén. Még az Interpol is érdeklődött felőle, de valahogyan mindig megúszta. Na de csak idáig, hiszen Járai alezredes – ha már Salgótarjánban tartózkodik – felfigyel egykori osztálytársára, kibogozza a szálakat és lefüleli a műkincskereskedőt. (Volt egy másik rész is, melynek egyes jeleneteit a Salgó Rallye-n forgatták, de abban jóval kevesebb volt az itt forgatott jelenet…)

A Salgó Hotel, az Eresztvény és Salgóbánya közötti közút, az eresztvényi bányákhoz vezető földút, az egykori Dornyay Turistaház környvezete, a takarékszövetkezet ügyfélszolgálata az Erzsébet téren, szőröspusztai fatelep – csak néhány helyszín, ahol az aktuális (175.) epizódot forgatták, mely 2000-ben került adásba.