A világ 4. leggyorsabbja a magyar 4G hálózat

A világ élvonalához tartozunk a 4G mobilinternet elérés és a letöltési sebesség tekintetében is – derül ki az OpenSignal 77 országot vizsgáló harmadik negyedéves jelentéséből. A cég felmérése több mint 50 milliárd mobiltelefonos alkalmazás segítségével rögzített adatponton alapszik, melyet közel 4 millió eszközről regisztráltak a felhasználók.

 

Magyarországon a 4G szolgáltatásokat használók átlagosan másodpercenként 42,00 megabit (Mbps) letöltési sebességgel érhetik el az internetet. Ez csaknem 1,5 megabites javulás a tavaly novemberben mért 40,61 Mbps sebességhez, és némi visszaesés a júniusban mért 42,61 Mbps sebességhez képest. A magyar 4G hálózatoknál világszerte csupán Szingapúrban (46,64 Mbps), Dél-Koreában (45,85 Mbps) és Norvégiában (42,03 Mbps) gyorsabb a negyedik generációs mobilinternet. A HSPA hálózatokkal elért letöltési értékeket a vizsgálat nem vette figyelembe.

Az OpenSignal felméréséből kiderül az is, hogy a magyar 4G hálózatok – együtt a Telenor, a Magyar Telekom és a Vodafone – hozzáférése a rangsorban a 6. legjobb Dél-Korea, Japán, Norvégia, Hong Kong és az Egyesült Államok után. A felmérést készítők metodikája elérés alatt nem a földrajzi lefedettséget figyeli, hanem azt, hogy a hálózatra kapcsolódott eszközök milyen időarányban tudnak elérni 4G-s szolgáltatást. A most mért 86,44 százalékos elérés mintegy 7 százalékkal magasabb érték, mint 9 hónappal ezelőtt.

 

Mobilinternet-elérés és letöltési sebesség Nógrádban

Az OpenSignal felmérése ahogyan fent említettük, még a HSPA hálózatokon regisztált adatokat sem veszi figyelembe, ugyanakkor az összes adatból összeállított interaktív térképen az erre vonatkozó információk is megtalálhatóak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy bármely szolgáltató előfizetőjeként akár a 2G, a 3G vagy a 4G szoltatás hol hiányos a környéken. A térkép alapján – amely egyébiránt a jellemzően közúti közlekedés során mért értékeket összesíti – Kelet-Nógrádban a Medves-fennsík peremvidékén és Cered felé, Salgótarján és Mátraszele között (és Bárna felé), a Mátra nyugati lejtőjén (Pásztó felett egészen a Felső-Mátráig), illetve a Belső-Cserhát területén (Cserhátszentiván, Bokor, Kutasó környékén) jellemzően gyengék vagy hiányosak a jelek.