A tanév versenyhelyezett diákjait és felkészítőiket díjazták Salgótarjánban

 

26 országos- vagy nemzetközi versenyen előkelő helyezést elért diák és az őket felkészítő 21 pedagógus vehette át az elismerő címét tanúsító oklevelet és a hozzá kapcsolódó ajándék könyvutalványt Fekete Zsolt polgármestertől és Dániel Zoltán alpolgármestertől ma délután. Díjazták a “Salgótarján 95 éve város” emlékévhez kapcsolódó “Városunk 20 év múlva” esszéíró pályázat legjobbjait is.

 

Az ünnepséget a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola Intrada Kvartettjének előadásában a városszignál hangjai nyitották. Az ünnepi műsorban A macska mint szakács című német népmesét Kecskés Borka, a Salgótarjáni Összevont Óvoda Mackóvár Központi Óvodájának óvodása mondta el (felkészítő pedagógusa: Gőz Ágnes), a Születésnapomra – “95 éves lettem én” című művet a “95 éves Salgótarján” versíró pályázat egyik díjazottja, Fülöp Veronika, a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskolájának tanulója adta elő (felkészítő tanára: Rozmann-né Bátfai Ágota), majd Oláh Zsolt énekelte a közönségnek a Jekyll és Hyde, a Nyomorultak és a Honfoglalás ismert dallamait.

 

Az ünnepi műsort követően Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere beszédében Bob Gass brit írót idézve azt mondta:

Nem az győz, aki a legtöbb tehetséggel rendelkezik, hanem az, aki tudja, hogyan kell tehetségét használni.

A talentum azonban elkötelezettséget is jelent, hiszen azt kibontakoztatni és kamatoztatni kell – tette hozzá. Fekete Zsolt úgy fogalmazott: a tehetségeket kibontakoztató pedagógusok nap mint nap önzetlenül fordulnak tanítványaikhoz és ha kell, maguk elé is helyezik őket. Ez a legnagyobb erőforrás a tanár-diák kapcsolatban és az életre nevelésben – tette hozzá.

A polgármester annak is hangot adott, hogy olyan köznevelési rendszerben hisz, amely nem visszafogja a kiemelkedő tehetségeket, nem a középszerűt próbálja meg szinten tartani, hanem a kimagaslóan tehetségeseket valóban segíti a kiugrásban is.

Ha az igazán jókat fejlesztjük és segítjük, akkor azok húzzák majd magukkal a gyengébbeket is

– mondta Fekete Zsolt.

 

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése 2009-ben alkotott rendeletet az országos versenyhelyezett diákok, diákcsoportok és felkészítő tanáraik részére adományozható elismerő címek alapításáról és az adományozás rendjéről. A rendelet szerint négy kategóriában nyílik lehetőség elismerő címek adományozására, melyek átadására az adott tanév végén (vagy a következő tanév elején) kerül sor. Ma délután a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda konferenciatermében “Salgótarján város ifjú tehetsége”, “Salgótarján város ifjú művésztehetsége” és “Salgótarján város kiváló tehetséggondozó pedagógusa” elismerések átadására került sor, emellett átadták a “Salgótarján 95 éve város” emlékévhez kapcsolódó “Városunk 20 év múlva” esszéíró pályázat díjait is.

 

“Salgótarján város ifjú tehetsége” elismeréseket vehettek át

A Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskolájának tanulói közül: Török Luca és Deák Máté. A SÁI Kodály Zoltán Tagiskolájának tanulói közül: Deák Borbála. A Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézményének tanulója: Turcsányi András. A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium elismerésben részesült tanulói: Harazin Regina, Sütő Martin Dániel, Takács Tamás és Nagyi Máté. A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium tanulói közül elismerésben részesült: Mészáros Kristóf és Dankó Gergő (csapateredmény), illetve Mrázik István. A Salgótarjáni Szakképző Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája díjazott diákja: Markovics Martin Márk. A Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói közül elismerésben részesült: Papp Veronika, Tóth Laura, Stevlik Felícia, Szlatincsán Adrián, Márton Anna, Tóth Erik, Baranyi Levente, Lantos Zsuzsanna, Kaposvári Dániel.

A díjátadón itt, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kilenc tanulójának elismerését követően emelték ki, hogy a napokban Nógrád megyéből egyedüli iskolaként Minősített Tehetséggondozó Műhely címet vehetett át az iskola Budapesten Illés Boglárkától az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárától. Az Új Nemzedék Központ által meghirdetett pályázaton 171 iskola indult, közülük több fordulós minősítő eljárás után 38- an kapták meg a címet.

 

“Salgótarján város ifjú művésztehetsége” elismerést vehettek át

A Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendékei közül: Dancsok Lilla, Póczos Mátyás Bendegúz, Pádár Bálint, Szabó Keve és Nagy Doroti.

 

“Salgótarján város kiváló tehetséggondozó pedagógusa” elismerő címben részesült

A Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskolájának tanárai közül: Gőz Gábor és Vilim Györgyné. A SÁI Kodály Zoltán Tagiskolájának pedagógusai közül: Dobosné Máté Rita. A Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézményének tanára: Baráth Árpádné. A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium pedagógusai közül: Árpádné Vincze Marietta, Bagyinszki Borlárka, Czine Rita, Dembrovszky Zsuzsanna és Lékóné Lantos Zsuzsanna. A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium pedagógusai közül: Keléné Szabó Ágnes. A Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának pedagógusa: Dániel László. A Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája pedagógusai közül: Járinka Magdolna, Kiss Lászlóné, Kovácsné Danyi Szilvia, Kovácsné Karácsony Éva, Matikovszki Diána, Miklós Zoltánné, Nádasdiné Petényi Judit és Szikora Nóra. A Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola zenepedagógusai közül: Andrássy Ferenc (aki 2010 óta minden díjátadón szerepelt az elismerést kapott pedagógusok között) és Szabó István.

 

“Városunk 20 év múlva”

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulója alkalmából a 2017. évet – “Salgótarján 95 éve város” elnevezéssel – emlékévvé nyilvánította. Az emlékév munkacsoportja esszéíró pályázatot hirdetett “Városunk 20 év múlva” címmel. A pályázati kiírásra az általános iskolákból 18 pályázat érkezett.

A díjazottak:

  • 1. Békési Dominik (SÁI Beszterce-lakótelepi Tagiskola),
  • 2. Somoskői Bendegúz (SÁI Beszterce-lakótelepi Tagiskola),
  • 3. Pásztor Ákos (SÁI Kodály Zoltán Tagiskola),
  • Különdíj: Szél Levente (SÁI Beszterce-lakótelepi Tagiskola).

Díjat vehettek át az őket felkészítő pedagógusok is: Rozmann-né Bátfai Ágota, a SÁI Beszterce-lakótelepi Tagiskolájának pedagógusa, az 1. és 2. helyezett valamint különdíjas tanuló felkészítő pedagógusa, továbbá Dobosné Máté Rita, a SÁI Kodály Zoltán Tagiskolájának pedagógusa, a 3. helyezett diák felkészítő tanára.