A salgótarjáni kórházban is kialakítanak egynapos sebészeti ellátási részleget

(Fotó: Botár Gergely | www.kormany.hu)

Európai Uniós forrásból 8 milliárd forint keretösszeg felhasználásával alakíthat ki 18 intézmény egynapos sebészeti ellátási részlegeket. Az érintettek között a Szent Lázár Megyei Kórház is szerepel.

 

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta: 2010-hez képest megduplázódott az egynapos ellátások száma, de még elmaradunk a nyugat-európai trendektől. Kifejtette: az egynapos eljárások eredményeként csökken a kórházi tartózkodás ideje, kevesebb komplikációval lehet számolni, gyorsabb gyógyulás várható és az intézmények számára költséghatékonyabb ez a beavatkozási forma. A kormány számára az egynapos ellátás nem fiskális, hanem betegbiztonsági kérdés – emelte ki, hozzátéve, egy erős ország nincs erős gazdaság nélkül, erős gazdaság pedig nincs egészséges munkavállalók nélkül; mindenkinek érdeke, hogy a beteg minél előbb kikerüljön a kórházi környezetből és a családja körében gyógyulhasson. Ónodi-Szűcs Zoltán kitért arra, eddig is rengeteget tettek ezen a területen, de az egynapos ellátási esetszámot mindenképpen szeretnék növelni, ehhez azonban fejlesztések kellenek.

(Fotó: Botár Gergely | www.kormany.hu)
(Fotó: Botár Gergely | www.kormany.hu)

 

Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, a rendelkezésre álló forrásból 18 intézmény 20 helyszínen alakít ki önálló, egynapos sebészeti ellátási részleget, a pályázat magában foglalja az infrastruktúrafejlesztést és a gép-, illetve műszerbeszerzést is. Utalt arra, hogy a 24 órát meg nem haladó ellátást nyújtó részlegek működése külön betegúttervezést, önálló struktúrát és logisztikát igényel, de a rendelkezésre álló forrásból ezeket meg tudják valósítani az intézmények. Hangsúlyozta, hogy az egynapos ellátási formát elkülönítve kell a fekvőbeteg-ellátástól működtetni. Hozzátette: míg 2010-ben 135 ezer ilyen beavatkozást végeztek, ez 2016-ra meghaladta a 250 ezret. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy idén januártól 10 százalékkal emelkedett az egynapos ellátás finanszírozása.

 

Globális trend az egynapos sebészet elterjedése, ez a huszonnyolc OECD-országból húszban már átlépte a 90 százalékos határt. Rengeteg kórházi ágyat szüntettek meg, ami segítheti a hatékonyságot és a beteg felépülését is. A kelet-európai régióban azonban alacsonyabb az ambuláns műtétek aránya: Magyarországon 54,3%, Szlovákiában 57,2%, Lengyelországban 34,6% – írja a medicaonline.hu.

A napi.hu az OECD legfrissebb egészségügyi pillanatképére hivatkozva többek között kiemeli: a lakosságarányos kórházi ágyak számával és a kórházi bent tartózkodással továbbra is élen jár Magyarország. Ezer lakosra az OECD 4,7 ágyával szemben Magyarországon 7 ágy jut, a kórházi tartózkodás az átlagos 7,8 nappal szemben Magyarországon 9,5 nap, ami 2009-2015 között gyakorlatilag semmit sem csökkent.

 

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a beteget a beavatkozást követő 24 órán belül haza tudják engedni, több feltételnek – kiváló aneszteziológia, megfelelő sebészeti technika és eszközök, gondos ápolás és finanszírozás – kell megfelelni. Hozzátette: a rendelkezésre álló összegből 12 ezer – ehhez az ellátási formához tartozó – modern eszköz beszerzése is megtörténik.

(Fotó: Botár Gergely | www.kormany.hu)
(Fotó: Botár Gergely | www.kormany.hu)

 

Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke arról beszélt, hogy az egynapos sebészeti ellátás “nem a mostani kor szüleménye”, már a század első éveiben is alkalmazták ezt az eljárást. Hozzátette azt is, az egynapos sebészet nem beavatkozást, hanem ellátási formát, módszert jelent, és az esetek 90 százalékát el lehet végezni ebben az ellátási formában is. Ma Magyarországon 283-féle beavatkozást lehet egynapos ellátásban végezni, így például sérv-, epe-, visszér- vagy szürkehályog-műtétet, egyes nőgyógyászati beavatkozásokat, vagy bizonyos kézsebészeti műtéteket. A szakember kiemelte, az egynapos ellátásokat mindenképpen külön kell kezelni a nagy műtéti és a sürgősségi beavatkozásoktól, és ez a fajta ellátás körültekintő szervezést, külön infrastruktúrát igényel.

 

A kiemelt uniós projektben hosszas egyeztetések után választották ki a jelentkezők közül a 18 intézményt. A feltételeket vállaló kórházak a kubatúra fejlesztésére az összeg közel felét, míg orvostechnikai műszerek, gépek beszerzésére a másik felét használhatják fel a projekt legkorábbi, 2018-19-es, illetve legkésőbbi, 2020-as zárásáig – a helyszínektől és a szükséges kivitelezések nagyságától függően.

Új épületet húznak fel a Bács-Kiskun Megyei Kórházban, amely a szegedi egyetem orvosképzésének oktatókórháza. A többi, főként megyei intézményben, mint Győr, Veszprém, Miskolc, Szolnok, Székesfehérvár, Eger, Salgótarján, Kaposvár, Szekszárd, Zalaegerszeg, illetve Békés és Szabolcs-Szatmár megyében két helyszínen átalakítással, felújítással hozzák létre az ES részlegeket.

 

MTI nyomán
(Kiemelt fotó forrása: Botár Gergely | www.kormany.hu)