A régió legjobb fiatal futói versenyeznek szombaton Salgótarjánban

Szombaton (2017. október 21-én) első alkalommal rendezik Nógrád megyében az utánpótlás program részét képező Sport XXI. regionális versenysorozatának egyik állomását. A salgótarjáni Tóstrandon a térség legjobb fiatal mezei futói állnak majd rajthoz, köztük a Salgótarjáni Atlétikai Club több mint harminc ifjú sportolója – közölte honlapján az egyesület.

 

A Salgótarjáni Atlétikai Club 2012 óta rendszeres résztvevője a sorozatnak, az elmúlt 20 állomáson összesen 29 nyolcfős csapatot állítottak ki, 20 megszerzett érmükből öt arany, de az egyéni pályaversenyeken is tudtak már sikereket felmutatni. Idén tavaszig területileg a borsodi és hevesi csapatokhoz tartoztak, ekkor viszont átkerültek a keleti fővárosi, illetve Pest megyei csapatokhoz, ahol nagyobb merítésből, kedvezőbb feltételek mellett készülnek a nagy eredményekkel büszkélkedő klubok.

Tavasz óta folytak a tárgyalások, hogy egy állomásnak a nógrádi megyeszékhely is otthont adhatna, hiszen az elmúlt esztendők utazásai alaposan megviselték a klub pénztárcáját és a szülők segítségére voltak hagyatkozva, hogy eljuthassanak egy-egy távoli helyszínre. Mivel a jelenlegi salgótarjáni létesítményhelyzet másra nem alkalmas, a mezei futó állomásra esett a választás, ahol egyébként bajnoki aranyakat is termeltek az utóbbi időben a SAC fiatal futói.

Pár hete elkészült a versenykiírás is, ezzel a nógrádi rendezvény bekerült a Magyar Atlétikai Szövetség versenynaptárába is – ilyenre a somoskői Ugrógála és a balassagyarmati gyalogló gála eltűnése óta nem volt példa. A MASZ mellett egyébként az EMMI és Salgótarján önkormányzata is támogatja a rendezvényt.

Szombaton így a program történetében először Salgótarján látja majd vendégül az Észak-magyarországi régió legjobbjait. A Tóstrand horgásztójánál 10 órától gyülekeznek majd a futók, a megnyitóra 10.45-kor kerül sor, míg az első rajtot 11 órakor indítják el. Mindkét érintett korcsoportban (U11 és U13) nyolc-nyolc fős csapatok mérkőznek meg egymással, négy fiú és négy lány eredménye adódik majd össze. A salgótarjániak mind a négy érintett csoportjukat mozgósították a jeles alkalomra, három csapatuk sorakozik majd a rajtnál, a tartalékokkal együtt több mint harmincan képviselhetik a SAC színeit.

Bakos László, az egyesület elnöke a 3100.hu megkeresésére elmondta: bízik egy dobogós helyezésben, de ugyanakkor kiemelte azt is, hogy elsősorban a nagyszámú utánpótlás tapasztalatszerzésén van a hangsúly. Ilyen magas presztízsű eseményen való részvételre, egyben nagyszámú mezőnyben futásra ritkábban adódik ugyanis lehetőség. A versenyre a korábbi tapasztalatok alapján 200-250 U11-es és U13-as korosztályú futót várnak.

 

(Kiemelt fotó forrása: Salgótarjáni Atlétikai Club)