A nógrádi cégek csúsznak a legtöbbet a számlafizetésekkel

A magyar cégek átlagos fizetési késedelme országosan csökkent, a legtöbbet azonban a nógrádi vállalkozások csúsznak a számlafizetésekkel – derül ki a Bisnode Magyarország Kft. legfrissebb, tavalyi évről szóló elemzéséből.

Megyékre lebontva megállapítható, hogy Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében fizetnek a legfegyelmezettebben a vállalatok. Az ezekben a megyékben működő cégek számláik több mint 70 százalékát fizetik ki időben.

Bár Nógrád megye nem található meg ebből a szempontból a legrosszabbul teljesítők között, azonban ha a megyei vállalkozók kicsúsznak a fizetési határidőből, akkor esetükben kell a legtovább várni a kiegyenlítésre. A késve fizető nógrádi vállalkozások átlagosan 28 nappal fizetnek később a számlán szereplő határidőnél. A második legtöbbet késő Pest megye lett 18 nappal. A legalacsonyabb csúszásokra a Komárom-Esztergom megyében és Somogy megyében bejegyzett társaságoknál kell számítanunk, ők ugyanis 11, illetve 12 nap késéssel fizetnek átlagosan.

A Bisnode elemzése ugyanakkor arra is rámutat, hogy Baranya és Tolna megyei cégek legrövidebb, átlagosan 23 napos fizetési határidőre kötelezettsége után a nógrádi cégeknek kell a leghamarabb kiegyenlíteni számláikat, átlagosan 24 nap alatt.

 

Országos tendenciák

Az időben kifizetett számlák aránya 2017-ben némileg csökkent az azt megelőző évhez képest: míg 2016-ban a számlák 66,15 százalékát fizették ki határidőn belül, addig a tavalyi évben 1,44 százalékkal alacsonyabb – 65,19 százalék – volt ez az arány. A tendenciához hozzájárult az is, hogy a múlt évben 5,7 százalékkal csökkent a hitelezők által meghatározott átlagos fizetési határidő. 2016-ban még átlagosan 28,7 nap állt a vállalatok rendelkezésére, hogy rendezzék esedékes tartozásukat, 2017-ben ez az érték már csak 27,1 nap volt.

Örömteli viszont, hogy még ennél is nagyobb arányban, 10,5 százalékkal mérséklődött az átlagos késedelem, így a 2016-os 17,6 napos átlag után tavaly 15,8 napot kellett várni a késve fizetett tartozásokra. Sajnálatos módon a lejárat után rendezett számlák között nőtt mind a 60, mind a 90 napon túli késéssel kifizetett számlák aránya. A hitelezőknek a számlák 1,33 százalékára kellett 60 napnál többet várniuk.

 

Kiemelt grafika: Átlagos fizetési határidők alakulása 2017-ben (Forrás: Bisnode)