“Akinek van egy kis esze, elmegy innen”. Lényegében ez a salgótarjáni családi körökben, ismerősi jó tanácsként szánt intelmek részeként Nógrádban sokszor elhangzó mondat ihlette meg azt a pályázatot, amely a megyében élő fiatalok helyben maradásának kérdéséről kívánt képet alkotni. A téma körüljárására tehetséges fiatalok jelentkeztek, akiknek a média területén jártas, ismert és elismert megyei szakemberek segítettek munkájuk során.

 

 

Egyértelmű, hogy ebben a mondatban benne van a szülői, családi féltés arra vonatkozóan, hogy a gyermek sikeres legyen, boldogulni tudjon az életben. Ez pedig sok helyen könnyebben megvalósítható, mint Salgótarjánban vagy Nógrád megyében. A mondat tehát alapjaiban véve természetesen érthetően hangzik el, a pályázat ötletgazdái azonban mégis azt gondolják, hogy ezzel olyan mélyre ültetjük el a térség fiatalságának fejében az elköltözés evidenciáját, amely sokszor még abból is kigyomlálhatatlan, akinek egyébként lenne lehetősége „itthon” is boldogulni. Mert ugye ha ennek a mondatnak a tartalmát megtartva, más szavakat használunk, akkor bizony úgy is fogalmazhatunk, hogy eszerint „hülye, aki itt marad”.

De tudjuk-e, hogy mit gondolnak erről a kérdéskörről maguk a fiatalok? Pontosabban mit gondolnak, de úgy őszintén? És miért hangsúlyozzák a szervezők az őszinteséget? Mert pártpolitikai alapú ifjúsági szerveződésektől nem várhatjuk azt, hogy objektív képet kaphassunk a térségi fiatalság véleményéről. A pártpolitikát kizáró, pusztán a lelkesedésen alapuló, fiatalok igényeivel foglalkozó, gondolatvilágukat ebből a megközelítésből feltáró kezdeményezés viszont – egyelőre – kevés van ebben a térségben.

 

A mi Nógrád megyénk

A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt, “Fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programok támogatása” című, NTP-FTH-15-0082 azonosítószámú pályázati támogatásból valósult meg. Az Ipoly Televízió összefoglalója.

 

Ezek alapján hívtak meg tizenöt fiatalt egy hatnapos szakmai programra, ahol a gondolatok, vélemények nagyközönség felé való átadásában, a sajtó legkülönbözőbb területein jártas megyei szakemberek segítettek nekik kifejezni azt, amit ők, az érintett korosztály valójában gondol. A program során született vélemények, történetek, versek, képriportok legjobbjait egy húszoldalas kiadvány foglalja keretbe, címe: A mi Nógrád megyénk.

A helyi fiatalokkal végzett közös munka során arra törekedtek a szervezők, hogy megismertessék a résztvevőket a sajtó erejével, műfajaival, segítsék őket a szerteágazó médiában való eligazodásban. A közös munka alapján elmondható, hogy ígéretes tehetségek, mély érzésű, lelkes, okos és sikerre szomjas fiatalok tartják kezükben szűkebb hazánk sorsát. A kiadvány tisztán az ő véleményüket tükrözi, őszinte és minőségi cikkekben és képekben adják át, amit számukra az otthonuk jelent.

 

A kiadványt a szervezők eljuttatták a térség döntéshozóihoz, oktatási- és kulturális intézményeihez, de honlapukon, interneten keresztül is megismerhető a fiatalok véleménye. A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt, „Fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programok támogatása” című, NTP-FTH-15-0082 azonosítószámú pályázati támogatásból valósult meg.

 

Az elkészült kiadvány letölthető ide kattintva.