A kommunizmus áldozataira emlékeztek Salgótarjánban

Egyetlen diktatúrának sem volt annyi halálos áldozata, testileg és lelkileg megnyomorítottja, mint a vörös diktatúrának – hangzott el a mai megemlékezésen. A kommunizmus fekete könyvének becslése 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon.

A December 8. téren Bérczesi Mihályné, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének megyei vezetője emlékezőbeszédében kitért rá: az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává annak okán, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát. Úgy fogalmazott: az ő szenvedéstörténete ad okot arra, hogy emlékezzünk a kommunizmus valamennyi áldozatára. A hamisan ítélkezők, a hóhérok nem voltak tekintettel nemre, származásra, végzettségre, foglalkozásra, beosztásra vagy vallási hovatartozásra; aki az útjukban volt, azt eltaposták. Bűn lenne részünkről, ha a kommunista rémtetteket elfelejtenénk – ezekre ugyanúgy emlékeznünk kell, mint a 20. százaz másik gyalázatos tettére, a holokausztra – fogalmazta meg Bérczesi Mihályné.

Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere a megemlékezésen úgy fogalmazott: nem szívesen emlékezünk a 20. század önkényuralmi rendszereire és ezek bűneire, de a társadalmi megbékéléshez, a múlt lezárásához és az önkény elleni eredményes harchoz elengedhetetlen az ezekkel való őszinte szembenézés.

“Az önkény a jog halálával jár. Legalábbis annak a jognak a halálával, amelyik megvédheti az embert. A jog fegyver ugyanis a szabadság védelméhez, de ha kiforgatják, akkor a szabadság ellen fordítható és az önkény eszközévé válik. Egyetlen koncepciós per, egyetlen ártatlanul meghurcolt áldozat is végzetes sebet ejt a jogállam testén. Ekkor a jogállammal együtt sírba szállnak a szabadságjogok: a vallás-, a lelkiismereti- és a szólásszabadság csakúgy, mint a gyülekezés és az egyesülés szabadsága. Helyükre a félelem lép” – mondta Huszár Máté.

Hozzátette: a kommunista diktatúrát sokan és sokféleképpen szenvedték meg – tömegesen alkalmazta a paranoid állam a nyílt és rejtett terror eszközeit azok ellen is, akikről esetleg csak gyanították, hogy “a rendszer ellenségei”. A hétköznapi emlékezet őket tartja a kommunizmus áldozatainak – fogalmazta meg Huszár Máté.

A beszédeket követően Bérczesi Mihályné, a Pofosz megyei elnöke, Sulyok László, a megyei szervezet alelnöke, Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke közösen helyezett el mécseseket a téren álló emlékműnél.

Az eseményen közreműködtek a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tanulói, az emlékezőműsort Árpádné Vincze Marietta szerkesztette. Az esemény az emlékezés koszorúinak, virágainak elhelyezésével zárult, a December 8. téren álló emlékmű előtt lerótta tiszteletét többek között Ponyi Gyula ’56-os elítélt is.