A helyi lakosság tervezi meg a Beszterce tér felújítását

 

Persze egyetlen Beszterce lakótelepinek sem kell tervezőasztalhoz ülnie, ez a szakembercsapat dolga. Ők viszont – bár nem példa nélküli, de még viszonylag új módszerként – a helyi igények teljes körű megismerésével készítik el a felújítás terveit. Az első találkozó a tervezők és a lakosság között hétfőn délután, egy lakossági fórumon történt meg a Beszterce-lakótelepi Általános Iskolában.

 

Molnár Károly, a településrész képviselője a megjelent közel félszáz érdeklődő előtt azt mondta: örömteli, hogy a városban egy lakossági fórumon ilyen érdeklődés mutatkozik, ez jelzi azt is, hogy a lakosság bevonható, megkérdezhető, a helyiek élnek ezzel a lehetőséggel. Bejelentette: a 450 millió forintos komplex kivitelezés – ha csak valamilyen váratlan esemény közbe nem jön – még ebben a ciklusban megvalósul. A több hónapos tervezési folyamat során hasonló lakossági fórumok következnek majd, így a lakosság nyomon követheti helyi javaslatok beépülését.

A beszterceiek az első találkozó alkalmával meghatározták többek között:

 • a fő közlekedési irányokat,
 • azt, hogy hol és mennyi ülőhely szükséges,
 • milyen típusú zöldterületekkel bővüljön a tér,
 • hol lehessen görkorcsolyázni és kerékpározni,
 • hova kerüljenek a gyerekeknek szánt játékelemek,
 • vagy azt, hogy hol alakítsanak ki egy kisméretű színpadot a településrészi események kiszolgálására.

 

3100.hu Fotó: Az egyhangú, egyértelmű döntéseket öntapadós cetlik jelzik a Beszterce teret jelenlegi állapotában ábrázoló rajzon
3100.hu Fotó: Az egyhangú, egyértelmű döntéseket öntapadós cetlik jelzik a Beszterce teret jelenlegi állapotában ábrázoló rajzon

 

Persze ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a lendület több esetben is tovább vitte a gondolatokat, mint az éppen aktuális lett volna. A javaslatok között ugyanis már az ülőhelyek típusára vagy a burkolatválasztásra vonatkozóan is felmerültek kérdések, javaslatok. A tervezőcsapat azonban jelezte: nem véletlenül nem hoztak az első alkalomra semmilyen tervet. Egyszerűen azért, mert ezeknek a terveknek a felmért igények beépítésével – de természetesen a lehetőségek és a helyszíni adottságok által meghatározott keretek között – kell elkészülnie. Az említett “mélységű” részletek kidolgozására pedig így csak a későbbiekben kerül sor.

 

Kardinális pont volt az eszmecsere során a felújításhoz kapcsolódóan a közösségi tér kérdése – a kivitelezést lehetővé tevő pályázati forrás ugyanis kötelezően előírja ennek létrehozását. A közösségi tér a helyi csoportok, egyesületek, klubok összejöveteleinek, kisebb településrészi eseményeknek adhat otthont, de alkalmas lehet baráti közösségek számára is. Ezt a multifunkciós teret vagy a Lola-butik mellett, újonnan építenének fel, vagy a patika feletti, önkormányzati tulajdonban lévő – részint használaton kívüli – helyiségek felújításával alakítanák ki, melyhez akár terasz is tartozhatna. Mindkettő verzió mellett vannak érvek és ellenérvek: a Lola-butik mellett új építés szükséges, a patika felett viszont az akadálymentes hozzáférést kell biztosítani.

 

3100.hu Fotó: Egyelőre az alapkérdésekben keresték a lakosság véleményét
3100.hu Fotó: Egyelőre az alapkérdésekben keresték a lakosság véleményét

 

Hogy ezekben a kérdésekben hogyan döntött a lakosság, az a következő fórum(ok) alkalmával derül ki. A második találkozóra már a mostani kérdésekre adott válaszokból kirajzolódó igényeket magában foglaló tervekkel érkezik majd a szakmai stáb, innen folytatódhat tovább az újabb részletek egyeztetése. A szóban adott válaszokon felül a fórum résztvevőinek a tér jelenlegi állapotát ábrázoló, áttekintő térképet is kiosztottak, melyen mindenki bejelölhette azt, amit fontosnak tart, feltüntethette vagy felrajzolhatta a kérdésekre adott válaszait is.

 

Kiemelt fotó: A Beszterce tér építése a ’80-as évek közepén (Fotó: FORTEPAN / Magyar Rendőr adományozó)

1 Comment

 1. Nekem csak két szerény javaslatom lenne.
  Az egyik, hogy ezeket a régi szürke szocreál házakat jó lenne már kifesteni kívülről valamilyen világos-vidám színekre. Konkrétan Pétervásárán láttam ilyet.
  A másik, hogy a Spaten söröző és a SPAR közötti füves területre lehetne építeni egy betonjárdát az esős-havas időszakra is gondolva, valamint táblákkal ill. korlátokkal megtiltani rajta az autó és motorforgalmat!